zondag 29 september 2013

Dat gouden licht.


Deze zonnige dagen van eind september / begin oktober worden gekenmerkt door dat bijzondere, gouden licht. Het zonlicht valt wat lager in, vormt lange schaduwen, waardoor het contrast groter wordt. Met de diepblauwe hemel erboven is het buiten een visueel feest.
Hierboven zie je de doodgewone goudsbloem, de Calendula officinalis, die bij ons aan de zuidkant van het huis staat, om zo veel mogelijk van de zon te profiteren.


In hetzelfde zuidelijke tuintje staat ook de haast manshoge topimamboer, de Helianthus tuberosus, een knolvormende zonnebloemvariëteit, die alleen in gunstige omstandigheden tegen de herfst pas gaat bloeien. Deze zomer was natuurlijk ideaal voor deze plant, die eetbare knollen heeft, die je na de eerste nachtvorst kunt oogsten.
Ik heb de knollen in het voorjaar van een vriend gekregen, en ik lees dat de plant behoorlijk kan gaan woekeren. Ik hou hem wel in bedwang, en ben benieuwd naar de smaak van de knollen.

Eigenlijk heb ik in de rest van de tuin geen knalgeel en geen knalrood. Op een enkele dissident na, die ik tolereer als accent. Hoewel ik toch erg van deze vrolijke kleuren hou, in schilderijen bijvoorbeeld, vind ik ze te opdringerig. Maar aan de zuidkant mag het en daar geniet ik er ook van.

17 opmerkingen:

  1. De goudsbloem kan mij niet bekoren, de topinamboer absoluut wel. Heeft blijkbaar wel wat weg van de Helianthus 'Lemon Queen' die ik hier heb aangeplant.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Vanuit fotografisch oogpunt vind ik het weer van de laatste dagen niet echt interessant, daarvoor vind ik het licht wat aan de harde kant. Maar het is wel heel lekker om op een luw plekje even in de zon te zitten. We zullen vast nog voldoende bewolking krijgen.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Mooie foto van die Goudsbloemen! Die knallen echt wel hé! Ik had er dit jaar in de moestuin geplant, op een perceeltje waar ik allemaal bloemenzaad dat ik van bloggers kreeg, uitzaaide. Maar alleen de Goudsbloemen en Jacobsladders lukten massaal. Maar gelukkig ook enkele Cephalaria's met zachtgele bloemen (van fruitberg gekregen). Bij mij staat er ook weinig geel in de borders, maar dat zachtgele stond me wel aan.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat zachte geel van de Cephelaria ia prachtig. Vorig jaar had ik er een, maar ik heb helaas geen zaailingen waargenomen.

      Verwijderen
  4. Inderdaad opletten met woekeren, zowel goudsbloem als topinambour (NL: aardpeer) zijn bij mij nauwelijks in de hand te houden!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik zal ze nauwlettend volgen; als die aardpeer nou maar lekker smaakt... dan heb ik er nog wat aan.

      Verwijderen
  5. Ja die felgele kleuren heb ik aan het einde van de tuin, dan zijn ze minder opdringerig, maar ze zijn toch mooi. Die Helianthus heb ik ook en noemen wij aardperen. Hij woekert behoorlijk, maar is wel gemakkelijk in toom te houden. We hebben de knollen nog nooit gegeten. Goudsbloemen vind ik ook gewoon onmisbaar in de tuin, wij hadden ze een paar jaar niet, toen heb ik toch weer een zakje zaad gekocht vorig jaar en kunnen we weer een tijd vooruit, want ze zaaien zich zelf gemakkelijk uit en als ik er aan denk haal ik er ook wat zaad af.
    Groeten, Janneke

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik heb aan de zuidzijde maar een klein stukje tuin, dus al te veel woekeren mogen ze niet gaan doen. We zullen toch eens een aardpeer gaan eten.

      Verwijderen
  6. Ik kan je alvast verzekeren dat aardpeer overheerlijk smaakt. Althans, dat vind ik er toch van. Ik nuttigde ze reeds in soep en in puree.
    Beetje ideeën opdoen? Check zeker dit logje:
    http://madamezsazsa.blogspot.be/2010/03/mannekes.html

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Lekker veel recepten zie ik bij Masame Zsazsa via je link.
      Als de smaak me gaat bevallen laat ik ze lekker woekeren.

      Verwijderen
  7. Ik was iets aan het zoeken, en kwam jou blog tegen.
    Zal hem maar meteen in mijn linkenlijst plaatsen.Twijfel in welke, mijn Moestuin of mijn gewone tuinblog. Luxe probleem!!

    Groetjes Thea ♥

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Welkom Thea. Ik denk dat hij bij de tuinblogs hoort. Ik moestuinier op zeer beperkte schaal, helaas. De ruimte ontbreekt daarvoor....

      Verwijderen
  8. Ik ben iedere keer weer verbaasd dat je zoveel van planten (en de moeilijke plantennamen) weet Zem. Het zonlicht is nu inderdaad lager maar dat vind ik niet altijd even fijn (autorijden en geen stoplichten zien hihi....) Je eerste foto vind ik echt heel erg mooi met die mooie kleur van de bloemen.
    Hartelijke groetjes, Helma

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja, dit lage licht kent ook nadelen, helaas. En alle fotografen zijn er ook niet altijd blij mee, begrijp ik. Maar ik vind dit licht op tuin, bos en veld subliem.
      En, Helma, die moeilijke namen check ik altijd even na ;-)

      Verwijderen
  9. Mooi hoor. Wij hebben op de tuintafel een bak met sterafrikaantjes. Net sterretjes als de zon in de buurt is....

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Je hebt gelijk met het "gouden licht"in de herfst ik vindt het altijd een prachtige gewaarwording in de herfst. Heerlijke kleuren van de goudsbloem en de helianthus. Ook bij mij bloeit ze op dit moment met veel bloemen. Altijd een heerlijk afscheidscadautje van de zomer.
    Heerlijke dag gewenst en geniet van het mooie weer!!!

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Lukt me nou nooit: goudsbloemen. Ik weet niet hoeveel zakjes zaad ik al heb uitgestrooid de afgelopen jaren, maar ze willen niet ...! Voor de herfst houd ik eigenlijk wel van al dat rood en geel. Ik heb dus nu maar hele schreeuwerige dahlia's geplant, die doen het prima en de tuin ziet er dan ook nog prachtig uit!
    groetjes Albertine

    BeantwoordenVerwijderen