vrijdag 4 oktober 2013

Op het eerste gezicht: oktober 2013.


In “op het eerste gezicht” fotograferen een aantal tuinbloggers iedere maand hetzelfde stukje tuin.
Vergeleken met de vorige maand valt vooral op dat de bloei op deze plek nu ten einde is, op een paar pluimen van de vlinderstruik (rechts in het midden) na. In plaats daarvan is de dwergmispel op het talud linksvoor prachtig getooid met fijne, knalrode besjes.


De foto is gemaakt in het ochtendlicht, waardoor bomen en coniferen aan de achterzijde mooi worden uitgelicht. Dat prachtige najaarslicht vind ik elk jaar weer een streling van het oog. Het fototoestel heeft meer moeite met de contrastverschillen die bij dat laag invallende licht horen: het is vaak teleurstellend als je die speciale lichtval wilt vangen.

In onze tuin, die door het veenpakket in de ondergrond geen vochtgebrek heeft gehad, is de herfst nog nauwelijks te zien. Toch wordt de sfeer buiten toch langzaam maar zeker herfstachtig.
Gisteren zag ik al veel afgevallen blad op de straat voor het huis liggen.

De bonsai's, die op de stenen rand stonden, zijn al naar de winterplek gebracht. Dat is een soort zandbak, waar ik ze tot de rand van het potje ingraaf. Voor boompjes, die normaal ook in dit klimaat buiten wonen, is dat voldoende.

Ik heb de camera nog even naar beneden laten dwalen. Daar was toch een vijver? Jazeker, kijk maar eens goed (klik voor vergroting). Het is een wilde vijver geworden, een soort amfibieën-poel zullen we maar zeggen. Toch heeft het wat, het is een echt stukje natuur geworden.

15 opmerkingen:

 1. Die truuk, om bonsai's tot de hals in te graven ga ik dit jaar ook toepassen. Had ik dat de vorige jaren maar gedaan ... Koning vorst heeft de mooiste om zeep geholpen :-(
  Bij ons is het ook tijd om eens in de vijver in te grijpen. Compleet dichtgegroeid!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hopelijk help je de kleine boompjes nu beter de winter door; enige schade is na strenge of natte winters wel eens onontkoombaar.

   Verwijderen
 2. Het valt inderdaad vaak niet mee om lichte en donkere partijen goed te verenigen in beeld, maar dat is je met deze eerste foto toch heel knap gelukt.
  We hebben een rustige eerste herfstmaand gehad, maar de verkleuring begint nu toch her en der zichtbaar te worden in tuin en natuur.
  Vandaag was ook weer een vreemde dag, vanmorgen om 7 uur was het 9 graden, op dit moment is het ruim 19 graden ... maar de tuin is wel lekker opgefrist. :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zó warm zal het de komende week niet meer worden, maar er komt weer een rustige periode aan met mooi najaarsweer. Heerlijk buiten zijn.

   Verwijderen
 3. Die dwergmispel is erg bijzonder en kleurrijk!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Een gemakkelijke en ongecompliceerde taludbewoner is de dwergmispel (Cotoneaster horizontalis)

   Verwijderen
 4. Ja, de laatste dagen zien we hier ook steeds meer blad vallen. Dat dichtgegroeide vijvertje heeft wel wat vind ik, genoeg in te zien.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, Janneke, ik blijf het poeltje ook zó leuk vinden....

   Verwijderen
 5. De herfst is ook bij jou nog duidelijk niet langs geweest... Ik vermoed dat dit stukje er heel anders gaat uitzien over een maand

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Het weer blijft uitermate zacht overdag (gisteren een piek van 22 graden) maar de herfst heeft desalniettemin duidelijk zijn intrede gedaan: de verkleuring manifesteert zich thans volop. Niet alleen het licht is heerlijk, maar ook de lucht. De geuren zijn ontegensprekelijk herfstig. En o ja: er vallen reeds bijzonder veel paddenstoelen te bespeuren.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ineens gaat de krentenboompjes hiervoor ook snel. En die geur, ja, dat hééft wat...

   Verwijderen
 7. Mooi, en inderdaad nog niet echt herfstig. Maar dat kan zo veranderen. Wat een mooie rode besjes, die kende ik nog niet.
  Groet,
  Angelika

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Dat ochtendlicht geeft een prachtige sfeer over je planten Zem.
  Vooral de foto met de besjes vind ik schitterend om te zien.
  Hartelijke groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen