maandag 14 oktober 2013

Arme lui's orchidee.

'

Als verrassing van de herfst bloeit aan de noordkant van ons huis sinds een paar weken de arme lui's orchidee ook wel genoemd arme lui's lelie of paddenlelie. Deze plant, officieel Tricyrtis genoemd, is misschien wel de laatst in bloei komende vast plant in onze tuinen. En de bloemen zijn miraculeus mooi; ze hebben iets weg van een bijzondere orchidee of lelie. Ze behoren dan ook tot de grote familie van de lelieachtigen (Liliaceae) en de oorsprong is Oost-Azië.
Een schitterende najaarsbloeier van orchidee-achtige allure dus, die op een geschikte plek je elk najaar in september tot in november verrast voor een bedrag van rond de drie á 4 euro. Vandaar de naam arme lui's orchidee? De hoogte van de plant is zo'n 60 – 90 cm hoog.


De plant vraagt humushoudende, niet té droge grond in schaduw of halfschaduw. In strenge winters kan een bescherming met wat gedroogde bladeren de wortelstok beschermen. Het bovengrondse gedeelte sterft zo wie zo af.
Let wel: er zijn veel variëteiten. Ze zijn niet allemaal even sterk en de bloeimaand kent ook variatie. Oriënteer je bij een goede kweker naar de sterkere soorten, bij voorbeeld de T. formosana Purple Beauty of Tricyrtis formosana 'Dark Form' .

18 opmerkingen:

 1. Ziet er angstaanjagend mooi uit, - en angstaanjagend, én mooi. :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik moest nog een keer goed kijken om iets angstaanjagends te ontdekken. Zie je dan enge snaveltjes op de foto, soms ;-)

   Verwijderen
 2. Mijn vrouw heeft enkele weken geleden nog eens planten gekocht (zie mijn blog) omwille van hun schoonheid. Eerdere pogingen liepen evenwel allemaal slecht af. Benieuwd hoe het hun nu vergaat.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ook ik heb in het verleden een Tricyrtis verloren. Ik denk achteraf dat hij te veel in de zon stond en niet genoeg humus bij de wortels had. Hopelijk slaat hij nu wel aan bij jou.

   Verwijderen
 3. Prachtig, hè! De Tricirtys hirta doet het al jaren erg goed in onze tuin. Ik vind het een van de mooiste vaste planten. Ze zijn bovendien een pak sterker dan - en minstens even mooi als - de echte tuinorchidee ofte Cypripedium. Die laatsten zijn vooral veel groter van bloem waardoor ze meer opvallen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bij mij staat hij nu een jaar. Bemoedigend voor mij dat hij het bij jou al jaren doet.
   Die Cypripediums heb ik even gegoocheld. Mooi maar toch minder "natuurlijk"dan de Tricyrtis, ik zou eerder wat meer van de laatste willen aanplanten.

   Verwijderen
 4. In beervelde stond er een standhouder met heel wat variëteiten, te koop onder de latijnse naam, de nederlandse naam was iets minder van toepassing.
  Ik hou wel van het blad...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Als ze meer gewild raken, gaat het arme lui's prijsje snel eraf...
   Het blad heeft ook wel wat ....

   Verwijderen
 5. Ja, dat is een dankbare...en als ze het naar de zin heeft...een harde groeier..
  Staat mooi zo bij je geranium ( volgens mij) die ook nog wat bloei geeft.

  Ik heb nog van heel lang geleden de 'gewone' dus niet met zo'n naam er nog extra achter, die aangeeft dat de kleur van het bloemetje wat meer licht of donker rozig is, want die zijn al lang verdwenen en de 'originele' daar moet ik elk jaar hele stukken van wegdoen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De gewone, die moet je dus hebben! Ik hoop maar dat ik een "gewone" heb... en dat hij zich niet zo uitbreidt als bij jou.

   Verwijderen
 6. Heel mooi je Tricyrtis. Op onze humusrijke natte veengrond doen ze het geweldig. Kocht ooit een plantje van de Tricirtis hirta bij een open tuin, voor ik meen hfl. 2,- zeker 15 jaar geleden. Dat ene plantje is uitgegroeid tot een hele groep waar ik ook weer stukken van weggeef.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het lijkt me geweldig, een groep van deze planten bloeiend in het najaar!

   Verwijderen
 7. Wat een prachtige plant Zem. Ik had nooit gedacht dat dit een zo laat bloeiende plant was. Goed dat je vermeld dat er ook minder sterke zijn in deze soort.
  Een heerlijke dag gewenst.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Uit de reacties wordt wel duidelijk dat je voor de meeste gewone, sterke (goedkopere dus) soort moet gaan. Het lijkt me ook echt een plant voor jou.

   Verwijderen
 8. Wat een mooi en bijzondere plant Zem!
  Ik heb de foto even in de vergroting bekeken (doe ik altijd trouwens) en ik vind hem geweldig mooi!
  Ik hou erg van bloemen en planten maar ik kijk meer naar hoe mooi ze zijn dan dat ik weet waar wat kan staan hihi... ik heb bv een tuin op het zuiden en die gaat goed maar die op het noorden is alleen het onkruid wat daar wil groeien tssss......
  Je blog leest echt een stuk zachter :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Mooi gezegd, Helma, dat de blog "zachter leest".
   Maar nu weet je wel een mooie plant voor de noordkant ;-)

   Verwijderen