dinsdag 7 januari 2014

Barnsteen: oeroude plantenresten.


Oeroude plantenresten, bewaard gebleven in het stukje barnsteen hierboven, laten je als het ware een kijkje nemen in een zeer ver verleden. In het bovenstaand stukje is dat minstens 1 miljoen jaar geleden en die ronde dingetjes zijn vermoedelijk fossiel stuifmeel van coniferen. Het is barnsteen (lengte 2 cm) van onbekende herkomst aan een hangertje

Barnsteen heeft altijd zeer tot mijn verbeelding gesproken. Het is versteende hars, afkomstig van prehistorische dennenbossen ( w.s. Pinus succinifera, die een zeer rijke harsproduktie had). De uit de boom druppelende hars nam geregeld zaden, pollen en zelfs kleine insecten in zich op. In de loop der tijden versteenden de harsresten en werden ze overspoeld door een stijgende zeespiegel en /of meegevoerd door (ijs)rivieren, kwamen ook in zee terecht en spoelden weer aan. Men spreekt over barnsteen, wanneer dit versteende materiaal tussen de 130.000.000 en 1.000.000 jaar oud is.
80% van de barnsteenvondsten is afkomstig van plaatsen rond de Baltische zee (Oostzee) , waar zich zo'n 35 miljoen jaar geleden bovengenoemde dennenbossen bevonden. Zie hier voor meer informatie.

Op veel stranden in Denemarken, Polen en de Baltische staten kun je barnsteen vinden. Met enig speurwerk op internet vind je wel waar en wanneer je de meeste kans maakt op vondsten. Ook in Nederland op de Waddeneilanden en op andere geschikte plaatsen komt het voor.
Erg leuk om er een stukje vakantie met kinderen aan te wijden. 

Nu zijn de stukjes, die je vindt niet zo mooi helder doorschijnend als de stukjes, die ik voor dit blog heb gefotografeerd. Die zijn dan ook op een stenenbeurs gekocht en al in een trommelmachine gepolijst. Een handig iemand kan zo'n machientje trouwens ook zelf maken, je kunt dan van meer steentjes schitterende siersteentjes trommelen.


Tot slot hierboven mijn allermooiste barnsteentje (lengte 1 cm), daarin zit een mugje gevangen. Een stukje dat in Gdansk (Polen) is gevonden. Dit mugje leefde dus in het Eoceen, zo'n 40 miljoen jaar geleden. Daar kan ik mij haast geen voorstelling van maken. Ik koester dit oeroude mugje.

14 opmerkingen:

 1. Ganz schön. De barnsteen met de mug erin vind ik erg speciaal wegens zeer gedetailleerd. Bovendien is dit de ideale mug om in je buurt te hebben tijdens de zomer. ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Erg mooi inderdaad, die laatste zelfs wonderschoon. En onwaarschijnlijk dat dat beestje een slordige 40miljoen jaar geleden op deze bol leefde.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik vind het ook zo mooi, dat barnsteen..heb er ook een hele gave hanger van, gekocht in een van de Baltische staten...:)
  In Rusland volgens mij in een paleis van Peter de Grote is een hele kamer helemaal in barnsteen, dat is echt geweldig om te zien...

  BeantwoordenVerwijderen
 4. ben onder de indruk, bijzonder mooi en straf dat je het in je bezit hebt.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Schitterend dat mugje in die barnsteen en bijna niet te geloven dat het zo'n 40 miljoen jaar geleden leefde. Ik zou er ook heel zuinig op zijn, zo mooi.....

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wauw! Prachtig dat mugje in barnsteen. Heel bijzonder om te hebben :-)
  Fijne dag Zem!
  Groetjes, Yvonne

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Echt heel leuk dit Zem.
  Ik heb een barnsteen in mijn kamer liggen (kleintje hoor)
  maar daar zit niets in dan alleen een luchtbelletje hihi....
  Jij laat echt "schatten" zien en nog schitterende "schatten" ook.
  Leuk deze informatie erbij. Het stuk onder de link moet ik nog lezen maar dat komt morgen wel.
  Groet,
  Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Prachtig Barnsteen! Wat zou het leuk zijn om iets te vinden op onze eigen Wadden!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Heel mooi! En inderdaad ,40 miljoen jaar is moeilijk te vatten.
  En veel boeiender dan de mooiste diamant!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Bijzonder dat je zoiets ouds zo maar in je hand kunt houden! Al die tijd, al dat voorbije leven, het geeft altijd een heel speciaal gevoel vind ik.
  Leuk blog!
  groetjes Albertine

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ook ik begrijp volkomen hoe intrigerend en passionerend zo'n stukje barnsteen is. Erg mooi om te hebben!

  BeantwoordenVerwijderen