vrijdag 21 februari 2014

De boerenkrokus en de sneeuwklokjes.

Crocus tommasinianus
Van het vroegbloeiende botanische krokusje Crocus tommasinianus wordt gezegd, dat het zich royaal uitzaait. Op plekken waar dit inderdaad lukt, kan het een schitterend effect geven, al die tere, licht blauw-paarse bloemetjes bij elkaar. Hij wordt ook wel boerenkrokus genoemd en komt oorspronkelijk uit zuidelijker streken. Bij mij is hij in de loop der jaren vrijwel verdwenen, hoewel ik dit jaar weer een aantal exemplaren op de oude plek terugzag. Ik denk dat dit krokusje toch wel wat meer zon en kalk wil, dan mijn tuin kan bieden.

Crocus tommasinianus Ruby Giant
Een wat donkerder familielid van dit bolgewasje, de Crocus tommasinianus Ruby Giant, plantte ik zes jaar geleden. Deze handhaaft zich beter, het blijft een groepje, alhoewel ik geen zaailingen zie. Van deze soort zegt de catalogus dat hij goed tegen regen en wind kan.De gewone sneeuwklokjes doen er ook betrekkelijk lang over om flinke pollen te vormen. Ik vind het prachtig als ze niet zo iel in een groepje staan. Je kunt de pollen, als je dat wilt, delen en opnieuw uitplanten, maar dan wel als de bloei ten einde is. Je ziet dan nog goed waar ze staan en waar je wilt, dat ze gaan staan.

19 opmerkingen:

 1. De Crocus tommasinianus is de enige crocus die het hier aardig doet, maar ze vermeerderen zich ook erg langzaam. Sneeuwklokjes van gekochte bolletjes viel ook tegen, totdat ik een paar pollen sneeuwklokjes van een vriendin kreeg en deze uit elkaar haalde. Daarna na zo'n twee jaar na de bloei delen en weer uitplanten. Inmiddels heb ik heeel veeeel sneeuwklokjes omdat ik ze nog steeds deel en uitplant na 20 jaar. Geniet van alle nieuwe groei en bloei wat nu heerlijk op gang begint te komen!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dus Janneke, dat delen van bestaande pollen is dé methode. Wat zal het bij jou nu een feest zijn.

   Verwijderen
 2. Wat een prachtige krokussen Zem. Nog nooit gezien. Vier jaar geleden uit de tuin van mijn schoonvader ouderwetse krokussen en sneeuwklokjes meegenomen. En inderdaad is het mooi als de sneeuwklokjes een prachtige grote pol hebben gevormd zoals bij jou het geval. Heerlijk dat het voorjaar weer daar is. Volop genieten. Nu nog wachten tot de bruine kikker weer in mijn vijver aanwezig is dan is het voor mij echt voorjaar.
  Heerlijk weekend gewenst.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De paddentrek schijnt al op gang te zijn gekomen. Ik heb hier nóch pad, nóch kikker gezien; ik wacht af. De vogels zingen al wel hun voorjaarsliederen.

   Verwijderen
 3. mooie foto's! Echt genieten hè, al die voorjaarsbloemen die tevoorschijn komen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het heerlijke begin van het voorjaar, hopelijk geen echte vorst-grapjes meer...

   Verwijderen
 4. Leuke planten. De sneeuwklokjes zijn hier niet gelukt dit jaar, ik hoop op 'volgend jaar beter'

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dé methode voor sneeuwklokjes schijnt toch het delen van bestaande polletjes te zijn. Misschien heb je een goede kennis met veel dikke polletjes...

   Verwijderen
  2. Ondertussen zijn de sneeuwklokjes toch verschenen. Piepklein, maar dat eerste jaar vormt dat geen probleem voor mij ;-)

   Verwijderen
 5. Mooi! Ook in ons tuintje zijn de eerste krokussen en sneeuwklokjes de afgelopen dagen tot bloei gekomen. Het gaat snel mat dat aanhoudend zachte weer. Nu maar hopen dat maart geen winterse verrassingen meer voor ons in petto heeft ...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Langzamerhand begin ik te geloven dat er niets meer naar de winterberging hoeft... Maar ja, we kennen de grillen van het weer.

   Verwijderen
 6. Mooi he, die eerste lentebloemetjes in je tuin. Ik geniet er ook dagelijks van, en elke dag meer knopjes en sprietjes!
  groetjes Albertine

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Een veelbelovende tijd! Zoals je zegt: elke dag nieuwe ontdekkingen.

   Verwijderen
 7. Dit weekend ook genoten van de vroege lente-bloempjes. Heerlijk werken ook, zo in dat eerste zonnetje sinds lang.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. van zo'n mooie toefen sneeuwklokjes kan ik alleen maar dromen. Mooi hoor!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Die grote bossen sneeuwklokjes zijn ronduit schitterend. Ik heb slechts een paar verspreide enkelingen in de tuin staan. Ze lijken niet van plan om zich te vermeerderen, zelfs al resideren ze hier al meer dan tien jaar.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik vind het echt heel vrolijk als ik overal nu de krokusjes zie staan Zem :-)
  ook de sneeuwklokjes zijn leuk om te zien. Ik zag zelfs hier en daar al van die kleine narcisjes in bloei staan. Laat het voorjaar nu dan ook gelijk maar komen ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Prachtstukjes hé, die voorjaarsbloeiers. Krokussen staan hier veel te weinig, maar de sneeuwklokjes
  breiden zich hier ook uit. Traag maar zeker!

  BeantwoordenVerwijderen