vrijdag 7 februari 2014

Nieuw boek van Piet Oudolf: inspiratie voor natuurlijk ogende tuinen.


We denken misschien dat we al allerlei tuinwerkzaamheden kunnen gaan uitvoeren alsof het écht voorjaar is. Maar het is verstandiger nog minstens een maand te wachten met het afknippen van stengels en dergelijke: zeer strenge nachtvorsten in maart zijn niet uitzonderlijk. Ik heb mijn lesjes ooit wel geleerd en rem mijzelf af, terwijl mijn handen soms jeuken. Waar mooie voorjaarsbolletjes gaan verschijnen, knip ik wel wat stengeltjes, want ik wil het volle zicht hebben op deze charmante vroegbloeiertjes.
Intussen ga ik lezen: ik heb mijzelf kunnen verblijden met het ultieme tuinboek voor adepten van de natuurlijke manier van tuinieren. Hierbij bedoel ik díe manier van tuinieren, die zo dicht mogelijk staat bij hoe het in de natuur toegaat. Kunstmest en bestrijdingsmiddelen zijn taboe.
De tuin ziet eruit alsof moeder natuur het zo heeft gearrangeerd.
Dé grootmeester die deze kunst beheerst is al jaren de internationaal bekende Nederlandse tuinarchitect Piet Oudolf, wonend in het Gelderse Hummelo. Hij is niet alleen een meester in het arrangeren en vormgeven van planten in tuinen en plantsoenen, hij heeft ook een zeer grote plantenkennis van sterke, natuurlijk aandoende vaste planten, die het hele jaar door, ook als ze aftakelen, mooi zijn. Hij verweeft ook altijd grassen in zijn plantencombinaties. Het zegt genoeg, dat hij een aantal jaren geleden gevraagd is voor het ontwerpen van een herinneringstuin op de Ground Zero in New York, de plek, waar op 11 september 2001 het World Trade Center werd verwoest door een terroristische aanslag.
Samen met Noël Kingsbury schreef hij vorig jaar een nieuw boek: "Plannen en Planten", waarin hij zijn werkwijze toelicht, uitgebreid schrijft over de planten die hij gebruikt, en dit vergezeld van prachtige foto's.
Eén waarschuwing: het boek is niet goedkoop (net geen 40 euro) en in een recensie lees ik dat het meer een boek is voor de professional en de gevorderde tuinliefhebber...

Wat toegankelijker is een vijftien jaar eerder door hen beiden geschreven boek “Ontwerpen met Planten”, nu nog slechts tweede hands te verkrijgen . Dit boek behoort tot mijn meest geraadpleegde tuinboeken, ik heb er veel van geleerd. Het is prachtig geïllustreerd en vertelt veel over ontwerpen en over structuureigenschappen van planten: stengels, bloemen, kleuren, silhouet enz.


Wanneer je behoefte hebt aan inspiratie bij de aanleg van een nieuw stuk tuin, wanneer je wat nieuw impulsen wilt om je tuin nog spannender te maken: denk aan Piet Oudolfs boeken.
Ook wanneer je geen tuin hebt, maar wel hogelijk geïnteresseerd bent in natuurlijk tuinieren, geniet en leer van deze boeken: wie weet, komt ooit die tuin :-)


22 opmerkingen:

 1. Leuk dat je Piet Oudolf's boeken voor het voetlicht brengt. Ik heb ze bijna allemaal, maar deze nieuwste nog niet, staat wel op mijn lijstje. Zijn werkwijze spreekt me ook erg aan.
  Groeten, Janneke

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Leuk, dat je ze ook hebt en dat zijn werk jou ook zo aanspreekt. Het is een voortdurende bron van inspiratie.

   Verwijderen
  2. Hoi Janneke, we zijn bezig met een openbare tuin van Piet Oudolf in Utrecht. Zie www.vlinderhof.com. Als je ons in februari steunt voor 10 euro, dan maak je kans op het nieuwe boek, gesigneerd door zowel Piet Oudolf als Noel Kingsbury.

   Verwijderen
  3. Hoi Janneke, we zijn bezig met een openbare tuin van Piet Oudolf in Utrecht. Zie www.vlinderhof.com. Als je ons in februari steunt voor 10 euro, dan maak je kans op het nieuwe boek, gesigneerd door zowel Piet Oudolf als Noel Kingsbury.

   Verwijderen
 2. Bof jij even met zo'n mooi nieuw boek ... het lijkt voorlopig goed weer te worden voor lezen en andere binnenactiviteiten. Zelf zal ik me hoofdzakelijk bezig houden met de Olympische Winterspelen, denk ik ...
  En wat de tuin betreft ... daar beginnen we op zijn vroegst zo rond eind april, begin mei wat mee te rommelen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ziet er super interessant uit, merci voor de tip!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Oudolfs nieuwste heb ik zopas doorbladerd bij mijn neef die het boek aangeschaft heeft. Ziet er heel degelijk en informatief uit. Zijn geld waard.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ook jouw manier van tuinieren is verwant met wat o.a. in het boek wordt beschreven.

   Verwijderen
 5. Oh wat een heerlijk boek moet dat zijn Zem. Ik heb een van zijn eerste boeken en kijk daar nog steeds met veel plezier naar. En echt mijn handen jeuken ook. Maar zelfs de vogelbescherming vraagt om te wachten met opruimen van de tuin mede ook voor de insecten die hun schuilhouden onder en tussen de plantenresten. Dus nog even geduld.
  Een heerlijke zondag gewenst.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Die foto's, Marijke, je wet niet wat je ziet. Je leert er echt van, ook al hebben we geen plantsoen of groot veld...
   En we zijn geduldig, mijn vogeltjes eten trouwens twee containertjes per dag.

   Verwijderen
 6. 'Ontwerpen met Planten' bevindt zich ook in mijn bibliotheek. En de aankondiging van Oudolfs nieuwe boek klinkt veelbelovend. Bedankt voor de fijne tip!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Als professional zul je, als je het aangeschaft hebt, méér dan genieten van dit boek, Menck.

   Verwijderen
 7. Dat moet een prachtig boek zijn Zem als ik alleen de voorkant al zie.
  Jou kennende inmiddels zal je tuin er dan straks ook weer heel mooi bijstaan.
  ik gebruik in mij tuin nooit geen kunstmest maar toch groeit alles!!!
  ik denk dat ik dit jaar zelfs geen 1-jarige zomerbloeiers hoef te kopen want die van vorig jaar bloeien nog steeds whahahahahaha.....
  Takken knippen doe ik ook altijd pas in maart.
  groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De 'luie" manier van tuinieren is zowel goed voor onszelf als voor de tuin, Helma.
   Het blijft een rare ervaring dat de normale eenjarigen zelfs niet afsterven in deze vreemde winter.

   Verwijderen
 8. Tot mijn schande heb ik - denk ik - nog geen enkel boek van Piet Oudolf. Maar misschien vind ik nog een plekje in de boekenkast. Een boek dat zo gewaardeerd wordt - daar moet ik eens naar uitkijken!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Biodiversiteit staat bij hem bovenaan. En hij houdt van sterke, op het klimaat aangepaste planten in zijn fenomenale ontwerpen. Ik denk dat je van zijn boeken zult genieten.

   Verwijderen
 9. Dat is nog een leuke cadeautip voor me. Lijkt me interessante lectuur ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het is ook echt een boek voor jou. Je zit nog in de begintijd van je aanleg en je kunt nog vrij gemakkelijk dingen bijstellen, als je daartoe geïnspireerd raakt. Ik loop ook al weer met andere ogen in mijn tuin te kijken.

   Verwijderen
 10. Leuke boekentip! De manier van tuinieren spreekt me erg aan.
  Enne, ben dit weekend in het snoeiwerk geschoten - hopelijk toch niet te vroeg...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bij niet vriezend weer mag je toch al heel wat snoeien? Je was natuurlijk niet te remmen ;-)

   Verwijderen