donderdag 18 september 2014

Heerlijk nazomer.


Gelukkig brengt de septembermaand ons heerlijk nazomerweer. Niet te warm, niet te koud. Pas vanaf zondag gaat de temperatuur terug naar normale waarden.
Het is weer om door je tuin te lopen om te kijken waar het een en ander moet worden bijgesteld, welke plant moet worden ingetoomd en op welke plek verbeteringen mogelijk zijn.
Eind augustus en september is een goede tijd voor aanpassingen. Je kunt bepaalde planten al scheuren en verplanten. Je kunt nieuwe planten in de grond zetten. In tegenstelling tot het voorjaar zie je beter hoeveel ruimte de aanwezige planten innemen en waar nog plaats is. De zon brandt niet meer zo fel - als hij al schijnt ;-) - en de nieuwe aanplant zal bij een goede bewatering nog snel nieuwe wortels vormen voor de winter invalt.
Tijdens onze vakantie twee weken geleden bezochten we Kwekerij de Hessenhof in Ede: planten worden daar in eigen gemaakte bladaarde opgekweekt, zijn sterk. Tevoren had ik een lijstje gemaakt. We gingen naar huis met een volgepakte auto, waarin de kist met planten domineerde.


Thuis gekomen blijkt dat je weer hard moet nadenken waar de betreffende planten dan wel moeten komen. Dat valt nog niet mee in een volle tuin. Meestal moet een gewone "geranium" het veld ruimen.
Wanneer je de nieuwe aanwinsten tenslotte plant, zie je voor je geestesoog de mooie combinaties die zich het volgend jaar daar ter plaatse zullen gaan ontwikkelen...
Op dit moment zijn sommige kwekers en tuincentra vaste planten behoorlijk aan het afprijzen. Dat schept weer nieuwe verleidingen. Ook vandaag zwichtte ik weer voor aardige planten, 5 voor 2,95.
Als ik ze niet kwijt kan zet ik ze gewoon in een grote pot.... Vaak is je oog groter dan de beschikbare plek.

Sanguisorba alba
Zo is er behoorlijk gewerkt in de tuin de afgelopen week. Maar ook lekker gezeten en genoten van dat typische milde, zachte septemberlicht dat door de tuin heen speelt.
Het leven kan zo goed zijn in de nazomer.
15 opmerkingen:

 1. Heerlijk hé, al is hier de eerste bui al gevallen!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Helaas is de nazomer/herfst voor mij de tijd dat ik de minste tijd in de tuin kan door brengen en er geen enkel werk kan verrichten, want in een wilde tuin, zoals ik die heb, zit alles in deze tijd enorm onder de spinnen. Overal zitten ze momenteel in hun (prachtige) webben. Je kan geen stap zetten of een beweging maken zonder met je hoofd of arm in zo'n web terecht te komen. En ik vind spinnen toch zo vreselijk eng! Dus er wordt niets gedaan bij mij in tuin totdat de bladeren zijn gevallen en de spinnen zijn verdwenen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Of je loopt met je snuit zo'n web in: heel herkenbaar. Ik houd een stok of mijn handen vooruit als ik door de tuin loop... maar ik ben verder niet bang van ze. Ik kijk meer uit voor wespen...
   Leuk dat je bij mij reageert, ik ga jouw blog ook uitgebreid bekijken.
   Hartelijke groet, Zem.

   Verwijderen
  2. Toevallig ben ik net bezig met een artikel over wespen. Het komt volgende week zaterdag online.

   Verwijderen
 3. Ik loop de tuin in met bamboestokjes in de hand. Waar er een plant moet komen, duw ik een stokje in de grond. De stokjes worden vervolgens gelabeld. Pas daarna ga ik gericht op zoek naar het vereiste plantmateriaal.

  Heerlijk hè, die nazomer. Gisteren kregen we wat buitjes te verwerken, maar vandaag schijnt de zon hier weer volop.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is wel een héél goed idee, dat met die bamboestokjes!
   De regen is hier tot nu toe weggebleven, er mag eigenlijk wel weer wat vallen, 's nachts dan liefst...

   Verwijderen
 4. Genieten! Zowel van het zonnetje als het wroeten in de tuin. En heel herkenbaar: terugkomen van het tuincentrum en dan beseffen dat je eigenlijk geen plaats meer hebt :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nu heb ik mezelf weer een koop-stop opgelegd, met als uitzondering wat vervanging van voorjaarsbollen ;-)

   Verwijderen
 5. Genieten maar , Zem. Dat van plaats vinden is zo herkenbaar....
  Spijtig dat de dagen zo snel beginnen te korten, ik begin m'n tuintijd na de werkuren echt te missen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De komende week zal het een stuk koeler gaan aanvoelen, we gaan nu rap de herfst in. We hopen nog maar op veel zonnige dagen, en, vooral voor de werkenden: weekends :-)

   Verwijderen
 6. Wat zijn we verwend deze september weken Zem. Heerlijk gewoon. Maar ook de herfstperiode is weer heerlijk. De Hessenhof is mijn kwekerij, zo mooi! Helaas is er in mijn tuin geen plek meer voor wat nieuws, helemaal propvol.
  Heerlijke week gewenst.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Op een gegeven moment is een tuin gewoon vol, en dan moet je jezelf niet in verleiding brengen door naar een kwekerij te gaan ;-)

   Verwijderen
 7. Het was ook heerlijk weer en wij waren dan ook een kleine week weg naar Twente.
  In de tuin zijn mijn fuchsia's weer vol on knop komen te staan en de geraniums boeien ook nog net als een aantal andere 1-jarige. Ik vind die Sanguisorba alba van jou echt heel erg mooi maar die zijn helaas te groot voor mijn kleine tuintjes achter. Ik bedenk altijd van het voorjaar pas waar en wat ik wil hebben. Slechte eigenschap ik weet het, maar ja........
  Jij "ziet" dan ook meer ruimte dan dat je eigenlijk hebt hihi.......
  Vriendelijke groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ja Helma, in het voorjaar zijn er ook weer verleidingen op plantengebied.... ik zou wel twee tuinen kunnen vullen. Dus zelfbeheersing!
  Wat zal jouw tuin er leuk uitzien nu.

  BeantwoordenVerwijderen