woensdag 17 december 2014

Grote bonte specht te gast.


Zit ik rustig 's morgens mijn krantje te lezen, zie ik buiten een vaag rood kontje voorbijschieten.
Leesbril af, gewone bril op: en ja hoor er zit een grote bonte specht bij de insectencake in de krentenboom aan de voorzijde van het huis. Best opmerkelijk, want de weg loopt op een aantal meters afstand en spechten zijn tamelijk schuw.
Mijn fototoestel gepakt en door het venster heen wat foto's geschoten. Alleen om die reden zal ik op enkele cruciale plaatsen mijn ruiten enigszins schoonhouden ;-)Bij de vetbollen aan de rustige achterzijde van het huis hadden we vorig jaar al eens een specht gespot, daar hakte hij danig op de vetbollen in, die dan in stukken naar beneden vielen.
Maar deze specht gedroeg zich beheerster, de insectencake valt kennelijk zeer in de smaak.Het is niet ongebruikelijk dat spechten tuinen opzoeken in de wintermaanden. Het bos is hier zo'n 500 meter vandaan en een overstapje is gemakkelijk gemaakt, zoals het eekhoorntje van de vorige post ook al deed.

Het is niet echt koud winterweer, maar toch valt het me op hoeveel vogels er op de catering afkomen. Mussen, ringmussen, koolmezen, pimpelmezen, groenlingen, vinken, soms een paartje staartmezen en een paartje boomklever (!). Merels, een lijster, vlaamse gaai en specht proberen ook wat mee te pikken.

Ik heb door de tuin verspreid een kleine zaadcontainer hangen, één mezenbollenhouder voor drie tot vier bollen en twee cakehouders. Ik probeer een maximaal aantal vogels aan te trekken tegen de minste kosten.
Ja, ja, ze eten me de oren van het hoofd. Ik heb eind november 10 kg zaad besteld, 8 pindacakes (blokken), en 60 mezenbollen. Ik ben benieuwd hoelang ze ermee zullen doen.

Ik heb al gebruik gemaakt van de oude verpakkingen van de pindablokken(cakes) om deze vol te gieten met een mengsel voor de helft hard (in pakken dus) plantaardig frituurvet en half vogelzaad. Dat is goed gelukt. De vogels vinden het iets minder attractief dan het superfood van V. ivara, maar het wordt toch graag gegeten. Dat is dan een goede low-budget oplossing, die hier op creatieve wijze wordt toegepast.

19 opmerkingen:

 1. Het zijn prachtige vogels, je inspanning om de vogels te voeren blijkt prima beloond te worden.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het verbaast me steeds weer hoeveel vogels er hier kennelijk leven.

   Verwijderen
 2. Wat een leuke verrassing weer, Zem. Hartstikke leuk dat die specht zich in jullie tuin laat zien, en je hebt er ondanks het raam toch knappe foto's van kunnen maken. Complimenten daarvoor!
  Op zo'n manier krijgt deze groene en natte kersttijd toch wat meer glans.
  Ik was tot nu toe nog steeds niet in de stemming om voer op te hangen in de tuin, maar ik moet daar nu toch maar eens werk van maken. En als Aafje dan de schuifpui weer eens een sopje wil geven, dan hoop ik hier binnenkort toch ook weer eens wat vogels te kunnen zien.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je zult beloond worden als je wat ophangt, Jan. En Aafje kan misschien een cruciaal stukje van de schuifpui poetsen, zoals ik heb gedaan. In dat donkere weer ziet toch niemand hoe die ramen er verder uitzien ;-)
   En bedankt voor je compliment!

   Verwijderen
 3. Ik vind dat gehamer in bomen van spechten altijd zo leuk klinken en het ziet er ook heel grappig uit die kop die maar heen en weer gaat. Ik heb zelf geen spechten in de tuin (helaas), maar ken iemand die dat wel heeft en daar eet hij de pindakaaspot, die daar speciaal voor de vogels hangt, leeg. Leuk dat je zoveel vogels in je "restaurant" hebt. En 60 mezenbollen...........dat zou toch wel genoeg moeten zijn?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Drie mezenbollen eten ze per twee dagen, 60 mezenbollen zijn dan 20 porties. 20 x 2 dagen is 40 dagen..... Dan ben ik er eind januari al doorheen.....

   Verwijderen
 4. De grote bonte specht was vorig jaar te gast in onze tuin, maar dit jaar geeft hij (vooralsnog?) verstek. Prachtig dier, net als de gaai overigens. (Die, om god weet welke reden, niet langer Vlaamse gaai heet.)
  Onze eerste emmer mezenbollen is welhaast leeg. Er staat reeds een nieuwe klaar met eveneens 60 bollen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hier in D noemt men de Vl. gaai 'Eichelhäher'. Vind ik zeer toepasselijk.

   Verwijderen
  2. Dus gaai, heet hij nu. Mooi ook, die Duitse naam.
   Hier hóren we hem het eerst, met zijn afschuwelijk gekras, dan zien we kleine zangvogeltjes wat panisch doen en dan weten we: hij is er weer.

   Verwijderen
 5. De bonte specht laat zich hier maar zelden zien hoewel hij heel duidelijk in het nabij gelegen bosje te horen is. De groene specht daarentegen is bij mij 'thuis', op het gazon en in de berken.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Heb die groene specht even gegoocheld: wat een prachtige vogel!

   Verwijderen
 6. De bonte specht zit hier bijna iedere dag in de notenboom, en is ook fan van vetbollen. Je wordt met al die vogels aan de dis beloond voor het goede werk in je tuin...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Rust en veel boom- en struikgewas om zich te verschuilen: daar houden ze van. En van de wintercatering natuurlijk ;-)

   Verwijderen
 7. Hier gaat het voer er ook vlotjes door.
  Misschien omdat het niet zo koud is dat er minder gevoerd wordt in andere tuinen?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het kan best, hoewel ik hier in meer tuinen voer zie hangen.
   Misschien zijn vogeltjes ook gewoon een beetje lui...

   Verwijderen
 8. Wat leuk om een specht in je tuin te hebben! Zou ik ook de ramen voor gaan lappen! Mijn voedertafel is helaas nog niet zo populair, kennelijk zijn de zaden van de buren lekkerder ;( Mooie cakehouder ook, zal ik ook naar op zoek gaan.
  groetjes Albertine

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Vogels zijn best wel kieskeurig. Die cakehouders vind ik ideaal, gemakkelijk te "bedienen" en schoon te houden, steeds weer te gebruiken. Ik kocht ze bij Vivara.

   Verwijderen
 9. Wat super om deze mooie bonte specht gewoon in eigen tuin te zien Zem!!!
  Daar kan ik dus best wel jaloers op zijn hihi.... Je ruiten waren al schoon want je kan deze vrouwtjes specht echt heel goed zien. Ben benieuwd wat je deze winter nog meer in je tuin op bezoek krijgt :-)

  Ik wens jou en al je dierbaren om je heen, een paar hele fijne dagen en een mooi, gelukkig en vooral gezond 2015. Dat we ook in het komende nieuwe jaar van elkaars foto's mogen en kunnen genieten.

  Hartelijke Groetjes, Helma
  ✰☆҉‿☆҉⁀☆҉

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Nou - de vogels worden al flink verwend! Hier kregen ze nog niks. Ik zie ze nog volop vanalles vinden in de bomen en struiken. Pas als het echt koud wordt wordt er bijgevoederd.
  Die tweede foto vind ik heel leuk. Je ziet 'em zo keurend in de voederkooi kijken.

  BeantwoordenVerwijderen