woensdag 31 december 2014

In de krochten van het afgelopen tuinjaar.


Er gebeuren soms dingen in je tuin waar je pas later - bij toeval - weet van krijgt.
Vandaag, tijdens mijn tocht door de tuin kwam ik op een plek, waar ik normaal niet kom. Wat zie ik daar voor raar gat langs de oude biels in de grond?


Een minstens 40 cm uitgegraven gat met allerlei overblijfselen eromheen van... een wespennest. Duidelijk langer geleden vakkundig en diep uitgegraven. Het fototoestel erbij gehaald, checken en zoeken op internet.
De enige die dat op zo'n manier doet is de wespendief, een roofvogel, die wel wat lijkt op een buizerd. Er staat een aardig filmpje van de natuurfotograaf Michiel Schaap op internet, waarin je ziet hoe deze vogel dat doet.
Het is niet zeker, maar bepaald niet onwaarschijnlijk dat deze vogel aan het eind van de zomer bezig is geweest zich te voederen met de larven van de wespen in dit door hem gevonden nest. Hij is zó gebouwd, dat de verontruste wespen hem niet kunnen deren.
De vogel komt is in deze streken niet talrijk, en overwintert ook nog eens in Afrika. Hij eet graag de larven van wespen en bijen.
Uiteraard moeten we de mogelijkheid openhouden dat een ander dier hier bezig is geweest met graven, maar waarom dan op deze plek?


Hierboven  zie je nog eens duidelijk hoe ingenieus en mooi de wespen, van gekauwde houtresten een soort papier-maché maken om de cellen te vormen, waaruit het nest bestaat.

Uiteraard waren we benieuwd hoe het er ín het gat uitzag. Durf ik mijn hand met fototoestel in het gat te steken? Dit zijn toch echt de krochten van de tuin.
Heel spannend, maar met leuk resultaat: resten van het nest zijn ook nog onderaards aanwezig.
Mijn vaste lezers weten wel dat ik gemengde gevoelens heb bij wespen, sinds ik vijf jaar geleden een stok in een wespennest in mijn takkenhoop stak. Dat kostte me op een haar na het leven. En mijn immunotherapie ( het equivalent van twee wespensteken één maal per 6 weken - gedurende 5 jaar - per injectie toegediend krijgen) loopt over twee maanden ten einde. Ik zou dan levenslang immuun zijn voor de ernstiger gevolgen van wespensteken.

Desondanks blijkt uit mijn vondst dat een wespennest op een vreemde plaats in de tuin kan zitten: in de grond naast een biels, tegen het huis aan, in een takkenhoop. En: niet eens aan de zonkant.
En je kunt maar beter niet in zo'n levend nest trappen...
De natuur was mij goed gezind: een ander wezen heeft het nest opgeruimd.

Ik ben benieuwd waar de overwinterende koningin het volgend jaar haar nest gaat bouwen...

14 opmerkingen:

 1. Bij ons heeft ook een Wespendief een wespennest leeggehaald, hoewel ze zeldzaam zijn komt dit toch regelmatig voor,( zeldzaam?)
  De Beste Wensen voor 2015.
  Liefs Jan Wilde een Tuin.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De wespendieven zijn dus in de zomer wel degelijk aanwezig in het noorden. Leuk te horen dat ze bij jou ook actief waren. Goed 2015!

   Verwijderen
 2. Mooie vondst, maar liever elders dan in de tuin. Je hebt er overigens wel weer een mooie fotoserie aan overgehouden.
  Ik vond in de zomer van 2009 een wespennest op een vergelijkbare plaats bij een paar oude bielzen in de tuin. Wij gebruiken eigenlijk nooit gif in ons tuintje, maar nadat ik toen een videootje had gemaakt van de in- en uitvliegende wespen (http://youtu.be/vwPqM5mlIJU), heb ik na zonsondergang toch maar een noodmaatregel genomen ...
  Tot slot: een rustige en veilige jaarwisseling gewenst, gevolgd door een goed en bovenal gezond 2015!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je video toont wel aan hoe actief de diertjes zijn. Het afgelopen jaar waren er trouwens relatief maar weinig wespen, maar ik zal de bielzenranden toch maar wat extra in de gaten gaan houden. Veel goeds in 2015, Jan.

   Verwijderen
 3. Wat een prachtige vondst, maar niet zonder gemengde gevoelens begrijp ik aan het einde van je verhaal. Tsjonge. De natuur is prachtig, maar ook gevaarlijk! En wat zou het mooi geweest zijn als je de wespendief in actie gezien zou hebben.
  Fijne avond!
  Groet Hannah

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De wespendief in actie zien, zou een buitenkans zijn, Hannah. Maar het is niet altijd pais en vree buiten...

   Verwijderen
 4. Dit is nog even een interessante post zo op de valreep van de jaarwisseling. Ik heb het niet bepaald op wespen, dus toch wel mooi dat de Wespendief het nest leeggehaald heeft. Mijn vader trapte 3 jaar geleden in een wespennest in zijn tuin, hij moest met gillende sirenes naar het ziekenhuis en heeft het overleefd, hij was toen 92.
  Een Gezond en Gelukkig 2015 toegewenst met weer veel tuinplezier!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Gelukkig dat je vader het destijds overleefde. Ik blijf deze beestjes uiteraard goed in de gaten houden.
   Goed 2015, Janneke!

   Verwijderen
 5. Wat een mooie foto's Zem. Ik hoop er in 2015 nog veel meer op je blog te mogen zien. Dus alle goeds gewenst voor dit nieuwe jaar en dat er maar veel natuurervaringen mogen volgen!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je, Hanneke, ook alle goeds voor jou in 2015 en een mooi blogjaar toegewenst.

   Verwijderen
 6. Wat een schitterende foto's van dat wespennest Zem. Dapper van je dat je je hand in dat gat hebt gestopt voor het maken van foto's. En wat een mazzel dat je dat nest niet per ongeluk (bijvoorbeeld door er in te trappen) eerder hebt gevonden toen het nog vol met wespen zat. Je weet dat ik wespen heel interessant vind, maar zo'n nest in je tuin is toch wel eng hoor. Nu maar hopen dat die wespendief ook de koningin te pakken heeft gekregen, anders is ze misschien in jouw tuin haar winterslaap aan het doen en begint ze in het voorjaar weer opnieuw een nest te maken in jouw tuin. En jammer dat je die wespendief niet hebt bezig gezien, dat was geweldig geweest, wed ik.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat een mooie vondst weeral, Zem. Hopelijk mag je in 2015 nog veel zo'n leuke berichtjes de wereld in sturen. Ik zend je bij deze m'n diepgroene wensen voor een mooi 2015!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Griezels....... deze blog had ik nog niet gelezen (te druk gehad met werken) en ik lees dat je ook allergisch bent voor wespen (ik ook) alleen jij hebt een hele nare ervaring lees ik wel! Vreselijk leek me dit Zem! Je foto's van de gekauwde raat vind ik echt uniek maar jij bent een uniek mens en ik ben blij je op deze manier een beetje heb leren kennen :-)
  hartelijke groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Helma, ik heb een talent om nare dingen te vergeten ;-) Wespen zijn in interessante dieren, maar ik houd ze liever op afstand...
   Bedankt voor je trouwe bezoeken en je altijd fijne reacties! Ik blijf graag bij jou komen, ik geniet van je prachtige foto's en ik leer altijd wat bij.

   Verwijderen