dinsdag 8 november 2011

Tamme kastanje.


De tamme kastanje (castanea sativa) in onze tuin wordt ieder voorjaar op ongeveer manshoogte geknot. Dat levert een aantal haast twee meter lange, rechte takken op die als steunstokken kunnen worden gebruikt.
Als hij volledig zou mogen uitgroeien zou hij een groot deel van de zijtuin in de volle schaduw zetten. Wel jammer, want de boom komt daardoor niet tot bloei en draagt dus geen kastanjes. De boom is op het moment nog aardig groen, maar begint van onderaf te verkleuren en de eerste bladeren zijn gevallen. In het voorjaar loopt hij hier in het zuiden van Friesland echter vrij laat uit.
Als ik de boom zie denk ik aan warme landen rond de Middellandse Zee, waar hij veel voorkomt. Aan de Cevennen in Frankrijk bijvoorbeeld, waar we vaak geweest zijn.
In die streek, waar de bewoners in vorige eeuwen vaak in grote armoede leefden, was de tamme kastanje bron van inkomsten en zelfs basisvoedsel.
Men maakte er o.a. meel van en brood.
Wij pellen ze en koken ze; ook gepureerd zijn ze heerlijk.
Niet te verwarren met de voor mensen niet eetbare paardenkastanje ( aesculus hippocastanum)!

2 opmerkingen:

  1. Door ons luxe-probleem van een grote tuin hebben we hier verschillende kastanjes staan, en dit jaar droegen ze voor het eerst allemaal vrucht...
    Maar ik vrees dat ik er tot nu toe nog niet veel mee gedaan heb...

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Een voorrecht, als je bomen in je tuin hebt. Of je dan nog iets met de oogst kunt gaan doen...dat hangt er vanaf.
    Mijn vlierbessen zijn dit jaar voor de vogels gebleven.

    BeantwoordenVerwijderen