zondag 4 maart 2012

(Stoffelijke) resten.

                                    Herfstanemoon: zaaddotje

                                     Schildpadbloem (chelone)

                                     Betonie ( stachys off)
                                     hieronder al het nieuwe blad

Nu komen dié dagen, waarop de tuin  je roept: onweerstaanbaar! Naar buiten: kijken en beginnen met het opruimen van de oude (bloei)stengels van het vorige jaar. Ze worden op de meeste plekken met de heggeschaar van boven naar beneden in stukjes van zo'n 10 cm afgeknipt zodat ze ter plaatse als een mooie strooisellaag kunnen verteren. En waar dat om esthetische of andere redenen niet gewenst is, worden de stengels heel afgevoerd naar de takkenrillen aan de uiteinden van de tuin.
Toch eerst nog even gekeken naar sommige zaadresten, die toch wel heel mooi de winter hebben doorstaan. Zoals de "wattenprop" met minuscule zaadjes van de herfstanemoon. Nog nooit gezien.
En de lege zaaddoosjes van de schildpadbloem (chelone), zo subtiel. Hetzelfde geldt voor de betonie (stachys officinalis).
Al deze plantaardige stoffelijke resten vallen straks op de aarde. 

Maar verdrietig was ik bij het aantreffen van de stoffelijk resten van zeven kikkers. Een sterfte zoals zoveel medevijverbezitters  ook al meemaakten. Sommigen zaten in hun karakteristieke zithouding dood te wezen op een lager riggeltje in het water... Ondanks het pompje, waarvan ik denk dat de capaciteit te klein was om een goed wakje open te houden. Volgend jaar beter.
Gelukkig zag ik wel een salamander in het water zwemmen.

Maar, het leven gaat door, van de betonie zijn de nieuwe bladeren al weer zichtbaar.

4 opmerkingen:

 1. Prachtige foto's. En fijn om te weten dat de zaden die uit die stoffelijke resten op de aarde vallen, ons straks weer nieuwe verrassingen bezorgen!!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ja het begint weer te kriebelen! Zeker als ik met lede ogen kijk naar alle schade die de afgelopen vorstperiode teweeg heeft gebracht. Toch nog maar even geduld oefenen, en eerst kijken wat zich vanzelf herstelt. De plantenrestanten kunnen, zoals je ook laat zien, heel erg mooi van vorm zijn.
  groetjes Albertine

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Leuk de aandacht die je geeft aan de "vergane glorie". Ik laat de boel vaak zo lang mogelijk staan en het is zo als jij ook laat zien vaak verrassend mooi al die zaaddoosjes.
  Leuke blog en nu op naar de ontspruitende lente!
  Natuurkieker Coby

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Mooi titel voor dit blog een heel interessant om te lezen. Bovendien met schitterende foto's. Vooral de eerste foto vind ik super.

  groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen