maandag 6 augustus 2012

Gehavende dagpauwoog.


In het afgelopen weekend vond de Nederlandse tuinvlindertelling plaats. Gedurende 15 minuten op een zonnig moment alle vlinders tellen, die je waarnam (geen dubbeltelling natuurlijk), en op naam en aantal doorgeven. Zie hier de resultaten.
Kleine tuintjes gemiddeld 3,2 vlinders en grote tuinen gemiddeld 6,8 vlinders.
Friesland scoort gemiddeld hoog in het aantal vlinders.
De Vlinderstichting maakt zich zorgen om het teruglopen van de aantallen vlinders, alhoewel het resultaat in het afgelopen weekend met flinke zonnige perioden relatief nog meeviel.
Hier in de tuin zag ik het afgelopen weekend voor het eerst dit seizoen meer dan drie vlinders. De enige na de strenge februarivorst overgebleven vlinderstruik bloeit nu volop en dat trekt de vlinders aan.
Ik telde 13 vlinders op de Buddleja: 4x dagpauwoog, 3x klein koolwitje, 2x atalanta, 1x kleine vos, 1x bont zandoogje, 1x blauwtje, 1x gehakkelde aurelia.
Met dat aantal was ik heel blij. Vooral de gehakkelde aurelia kon ik zeer waarderen.
Omdat de vlinders het zo moeilijk hebben, hier een eerbetoon aan de gehavende dagpauwoog, die, gebutst en wel, gewoon meevladderde. Pas op de computer zag ik de mooie citroenvlinder achter hem (zie boven).


8 opmerkingen:

 1. Een mooie score! Om blij mee te zijn,
  groet,
  Angelika

  BeantwoordenVerwijderen
 2. En zo mooi om te zien dat ze je vlinderplant waarderen!!!!
  Die van ons (6 stuks) waren allemaal bevroren. Pas nu komt op die plekken weer wat leven uit de grond.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zo jammer, die schade aan de vlinderstruiken de afgelopen winter!

   Verwijderen
 3. Tjonge dat zo'n gehavende vlinder nog in leven kan blijven. Bijzonder!
  Groet, Anja

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Mooie score. Er bestaan trouwens planten die het nog beter doen dan de vlinderstruik qua aantrekkingskracht op vlinders !

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. En ik heb ook wel foto's van gehavende vlinders, maar zo fel als deze dagpauwoog, neen, nooit gezien. eigenlijk onwaarschijnlijk dat zo'n beest nog leeft én kan vliegen

   Verwijderen
 5. Heel jammer dat de dagpauwoog zo gehavend is, maar je ziet dat wel meer. Ik was in de het Zwanenwater en zag daar allemaal gehavende blauwtjes, net of ze ergens tussen hadden gezeten.

  Je citroenvlinder vind ik ook super. Die heb ik zelf nog nooit in het echt gezien.

  groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Prachtig..hier zijn er deze zomer niet zoveel, de zomer werkt ook niet echt mee, maar aan het gemiddelde kom ik wel...gelukkig..

  BeantwoordenVerwijderen