zondag 19 augustus 2012

Planten in de hitte.


Zelfs in Friesland zaten we in de 30+. In onze tuin werd het in de schaduw 31 graden, en dat hebben we hier niet vaak meegemaakt.
De zomer startte met kil en koud weer en veel nattigheid. Dus boom en kruid vormde overvloedig groot blad. En nu, met een kleine zonnige aanloop ineens een korte hittegolf met haast ongekende, tropische temperaturen.
Onze planten weten zich geen raad met de grote hoeveelheid met water verwend blad. Dat blad probeert in de hitte het oppervlak te verkleinen om de verdamping nog enigszins te beperken: het buigt naar beneden en hangt slap. Zie hieronder bij de Eupatorium ( koninginnenkruid)


Als er dan maar voldoende vocht door de wortels kan worden opgezogen, herstelt zich dat wel weer en de avond en in de nacht. Hier op de turfachtige grond is dat het geval. Op zandgrond vaak niet, en dan kan het blad verdorren en werpt de plant vroegtijdig al blad af. Dat zorgt dan al voor een  herfstige aanblik.
In onze vroegere tuin in Apeldoorn was dat vaak na onze zomervakantie al het geval.
Hieronder de verderesdoorn, die, hoewel hij bij de sloot staat, toch problemen heeft met het blad aan de laatste uitlopers.


En in welke staat wijzelf ons bevinden in dit hittegolfje: ik heb al heel wat blaadjes afgeworpen en de automatische correctie heeft nog nooit zoveel fouten uit een stukje gehaald.


16 opmerkingen:

 1. In Friesland bijna nooit zo warm???
  Pff, hier in Brabant regelmatig, hier wat het eergisteren 34 graden uit de zon, en gisteren 33, en hopelijk vandaag niet meer, da's niet goed voor mens, dier en plant.
  Onze Rooie weet zich geen raad, ligt de hele dag languit ..boven. waar het het warmst is, domme kat :)
  Ja inderdaad, de planten zijn verwend deze zomer qua water, dat is hier dus echt al te zien net je schrijft, het wordt al herfstig, bladeren op de grond,planten die bruin worden...maar goed, geeft ook weer niks zo aan het einde van het tuinseizoen..

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, Marian, ze zeggen altijd: boven Zwolle scheelt het een jas. In het zuiden hebben jullie al heel veel warmer weer gehad. Maar of je rond de 30 graden ambieert?
   Ook onze kat zoekt de zolder op, onbegrijpelijk; we moeten hem soms net zo slap als een plantenblaadje naar beneden tillen.

   Verwijderen
 2. Grappig - zelf je thermometer vindt het niet leuk, gezien de :-( smily

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Inmiddels lacht de thermometer weer en is het buiten wel een stuk dragelijker.

   Verwijderen
 3. Hier hebben enkele planten het ook moeilijk. Vooral de planten onder de boomspiegel van grote bomen

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Misschien na het weekend weer wat regen. Onder bomen blijft de plantenkeuze toch altijd moeilijk.

   Verwijderen
 4. Ik kan er ook niet tegen. De warmte doet mij helemaal stilvallen ;)
  Gelukkig wat frisser ondertussen!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor je reactie! "Aan de waterkant" suggereert weldadige koelte en mijmeringen.
   Koelte heb ik nog steeds nodig; de warmte zit nog in mijn lijf.

   Verwijderen
 5. Het was ooi echt niet te doen in die hitte.
  Ik moest nog werken ook en had 's avonds
  om 23:00 uur ook echt *t'end inde bek, hijg puf).
  Gelukkig het nu iets koeler maar de arme plantjes
  zijn inderdaad ff van slag.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het is al weer voorbij, de zinderende hitte. Het hoort wel bij "zomer", maar we zijn toch blij met wat normalere temperaturen. Hartelijke groet, Zem.

   Verwijderen
 6. Ik hing ook aardig slap door de hitte Zem. En het grote schildblad bij mijn vijver heeft menig blad schade opgelopen door de felle zon. Maakt niet uit het is gelukkig weer voorbij. Op het kantoor waar ik werk hebben we airco de hele dag aan wat ik nou ook niet echt prettig vindt. Als je tussen de middag naar buiten gaat lijkt het net alsof je tegen een wand aan loopt, zo'n temperatuurschil is voor mij ook niet echt prettig. Maar ja, het is weer voorbij en het is gelukkig weer een normale temperatuur.
  Heerlijke avond gewenst Zem.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Gek genoeg zit de warmte nog in huis en in mijn lijf. Een hittegolf heeft kennelijk zo zijn nawerking.
   Jammer van het grote schildblad; maar je ziet nu toch veel meer planten zich wat herfstig gedragen. Zelf wil ik nog niet aan herfst denken.
   Marijke, hartelijke groeten, Zem.

   Verwijderen
 7. Ja zo is het altijd wat met dat wisselvallige weer. Ik heb me er maar bij neergelegd dat het een beetje een verloren tuinseizoen is. Volgend jaar opnieuw proberen! Groetjes Albertine

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Verloren tuinseizoen: in die zin, Albertine, dat ik veel minder buiten heb gescharreld dan in andere jaren door dat gekke weer. Ik bof met mijn turfpakket hier onder de grond, die het water zo goed vasthoudt. Maar hoe vind je planten, die zowel tegen nattigheid als grote droogte kunnen. Sommige moerasplanten misschien, wellicht kattenstaart. Hartelijke groet, Zem.

   Verwijderen
 8. Bij mij is dit juist een tuinseizoen als nooit tevoren, nooit eerder had ik zoveel moois in bloei staan. Zo zie je maar weer.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Yukiko (wat klinkt dat leuk!), ik ben begaan met de zandgrond-tuinierders, maar bij mij ziet het er ook prachtig uit; veel insectentrekkers in bloei e.d.

   Verwijderen