dinsdag 9 april 2013

Strooisellaag of blote aarde.


Nu het dan eindelijk een beetje voorjaar gaat worden, zie je her en der mensen bevangen worden door de onbedwingbare neiging alle winterresten in hun tuin grondig op te ruimen.
Stengels afknippen, voor zover dat al niet in de herfst is gebeurd, snoeien, blad aanharken en dit alles tot op de blote aarde. Keurige, aangeharkte, zwarte aarde tussen de polletjes uitlopende plantjes.
Die stengels en dat blad wordt bij elkaar geschept en in de (groen)container gestopt en meegegeven met de vuilophaaldienst. In het gunstigste geval gaat de boel al dan niet gehakseld op de eigen composthoop.

blote aarde
Want: wie staan er al glimlachend en handenwrijvend die opruim- en afvoeractiviteiten gade te slaan? De (kunst)mestfabrikanten, de potgrondleveranciers en de tuincentra.
In feite voeren mensen, die hun materiaal laten afvoeren, hun eigen bodembescherming en hun mest af. En, ze bezorgen zichzelf ook nog eens meer werk.
Wanneer je het kunt verdragen, om de winterresten te laten liggen, ofwel in stukjes te knippen: het gemakkelijkst gaat dat met de heggenschaar knip, knip van boven naar beneden. Je creëert zo een strooisellaag die de bodem beschermt tegen uitdroging, die langzaam verteert en zo de door de plant gebruikte stoffen weer teruggeeft aan de grond. Daardoor hoef je niet of nauwelijks bij te mesten. Dat geeft weer kortere en sterkere planten vaak zelfs met meer bloemen. Je zult zien, dat de strooiselrommel sneller bedekt is, dan je denkt, afhankelijk van je plantenkeuze.
Wanneer je de voorjaars- en winterchaos echt niet trekt, kan je het materiaal afvoeren naar je eigen composthoop in een hoek van je tuin of, als je een klein tuintje hebt of een balkon: een compostvat. Info hierover genoeg via Google. Op deze manier profiteer je ook van je eigen verteerde plantenmateriaal.
Nu schijnt gelukkig de verstening van de tuinen - alles bestraten of met siergrind bedekken en daarop een decoratieve pot met plant - al weer wat op de terugweg te zijn. Keurig aangeharkte zwarte grond is dan toch eigenlijk nog beter.

Maar waarom moet buiten net zo netjes zijn als binnen? Buiten een extra kamer?
Is dat een trend? Binnen moet trouwens alles ook al zo netjes. Er zijn opruimcoaches, die vinden dat je alles, wat je een jaar niet in je handen hebt gehad, weg moet doen. Je persoonlijke archief dus, je boeken en je geliefde voorwerpen uit het verleden. Daar moet je dan maar een foto van maken en die in je pc opslaan...
Zo worden we robots, die in keurige designvertrekken netjes zitten te wezen in de korte periode dat we even niet hoeven te werken om de economie te stimuleren. En als je geen werk hebt, moet je je beschikbaar houden voor werk: dus keurig in de startblokken staan.
Waar mag die spelende mens zijn, die binnen en buiten lekker aan rotzooit met z'n geliefde spulletjes. Of dat nu je treintje op zolder is, je motor om aan te sleutelen of je tuintje. En als je niets liever doet dan dat keurig aangeharkt te houden met op gelijke afstand afrikaantjes of wat dan ook: dan is dat tóch ook een vorm van liefde.
Maar dan hoop ik toch dat men gaat vinden dat blote aarde eigenlijk onnatuurlijk is. De grond wil bedekt zijn. Die zal toch onmiddellijk zorgen dat allerlei niet gewenst ontkiemend zaad in no time de grond bedekt. En dat kost ons dus ergernis en werk.
Kan je niet geloven dat de natuur die geknipte plantenrommel in hoog tempo zal overgroeien?
Kijk naar de foto hieronder, die ik vanmorgen maakte, met de tulpjes in het midden.


En zie de foto van dezelfde plek, maar dan op 2 mei vorig jaar van de andere kant af genomen, je ziet die tulpjes aan het eind.


Het is haast niet te geloven, dat de natuur dat zo maar in een paar weken kan presteren. En dat gaat vanaf nu in sneltreinvaart gebeuren!


31 opmerkingen:

  1. ik heb steeds fijn hakselmateriaal gebruikt en in de winter een dun laagje van de composthoop. Sinds de kidneren 3 konijnen houden, gebruik ik het stro (mest) uit het hok. De vogels komen de niet opgegeten granen eruit pikken.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat is wel mooi, die konijnenmest, dat geeft wat dierlijk materiaal door de strooisellaag.

      Verwijderen
  2. Je hebt helemaal gelijk! Ik ben bezig met een opleiding Permacultuur en daar kwam dit ook aan de orde. Groet van een liefhebber van groen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Leuk dat je reageert! Permacultuur: o, had ik maar een flinke moestuin...

      Verwijderen
  3. Ik versnipper het meeste gewoon met mijn handen en strooi het uit, al zijn er ook planten die recht de composthoop opgaan, de sedums bvb. En laat die sneltrein maar komen, dit weekend 20°C!!!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Bepaalde stengels zijn mij te groot en te hard, die gaan naar de "takkenril", en sommige stengeltjes doe ik ook bij de rondgang door de tuin met de hand...

      Verwijderen
  4. Heel mooi met die muurtjes.
    Over de natuur zijn gang te laten gaan, heb ik een beetje gemengde gevoelens. 'k Ben indertijd bijna mijn volledige hostaverzameling en nog heel wat andere mooie planten kwijtgeraakt door alle plantenresten te laten liggen. Want onder die resten zaten, samen met de nuttige beestjes, de slakken gezellig te wachten op beter weer. Daarom worden hier (zeker in zachte winters) alle plantenresten afgevoerd naar de composthoop, het onkruid verwijderd om vervolgens compost en hakselhout tussen de planten strooien. Dubbel werk natuurlijk. Daarom hoop ik dat er dit jaar niet veel slakken de winter overleefd hebben, want de grote opruimwerken zitten er dit jaar niet meer in.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Tja, het slakkenprobleem. Men zegt, dat als je een verterende strooisellaag hebt, dat die slakken daaraan genoeg te eten hebben. En dan komen ze niet aan je liefste en teerste plantjes. Bij mij komen ze desondanks ook wel aan de tere zaailingen. Die bescherm ik dan met een koperring of - zeer terughoudend - met eco-slakkenkorrels, die onschadelijk zijn voor slakkenetende dieren.
      Ik vind desondanks de winst voor de grond met de verterende en beschermende strooisellaag van doorslaggevend belang.

      Verwijderen
  5. Dorre stengels en bladafval versnipper/verkruimel ik en geef ze terug aan de borders. Te harde materialen haal ik door de hakselaar en die snippers komen op de houtpaden terecht. Alleen klimop, leylandii en taxus worden afgevoerd.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Jammer genoeg had ik dit jaar geen hard hakselhout voor de paden, zodat ik dat moest aanschaffen.

      Verwijderen
  6. Ik voer geen groenafval af. Alles blijft op de fruitberg.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Voorlopig zal je nog verlangen naar compostmateriaal na de aanleg van je tuin.

      Verwijderen
  7. Heerlijk verhaal en helemaal mee eens. Hoewel ik niet zo veel heb met dierbare spullen -het blijven maar spullen- geniet ik wel van wat ik wel heb. Olielampjes, schapenvachten, een stikruige tafel en een heerlijke tuin. Ben daar in de zomer altijd wel bezig. Zaaien, kasje timmeren... mijn compostbak heb ik in een vlaag van opperste opruimwoede aan mijn buurvrouw gegeven. Ik ga mijn broertje eens vragen of ie een paar oude pallets voor me kan overhouden, maak ik zelf een compostbakdinges. Normaal flikker ik alles gewoon achterin de tuin, inclusief complete kerstbomen....

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Mijn compostbak bestaat ook uit oude pallets, die na vijf jaar nu helemaal verteerd zijn. Eens kijken of er nog een oude deur in de schuur staat om te verzagen ;-)

      Verwijderen
  8. Uit mijn hart gegrepen deze post. Toen ik nog tuinen voor anderen onderhield vond ik het altijd vreselijk zonde: in de herfst alles wegharken onder de bomen en dan in de lente met zakken compost in de weer. Maar ja, klant is koning en van mijn vriendelijk advies moesten de meeste mensen niet veel hebben. Dat staat zo slordig...
    De wormen zijn trouwens alweer wakker. Er liggen kleine hoopjes aarde tussen de voegen. Laat hen maar opruimen :-)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Onze hovenier zegt dat ook: de klant is koning. Ik snap dat wel, de mensen houden van een "nette, opgeruimde tuin".
      Ik word daar dan altijd een beetje droevig van...
      Ja, ik heb ook al reuzenknoedels wormen in mijn compost gezien... Hoera!

      Verwijderen
  9. Geweldige post weer, precies waar ik ook van hou. En iedereen maar klagen dat er zoveel planten verdwijnen gedurende de winter. Bij mij ziet het er ook niet spic en span uit, en al wat wel op de composthoop terecht komt, komt weer terug in de tuin. Maar om je tuin aan te harken en alles in de groencontainer te stoppen is mijns inziens doodzonde.
    Groet, Janneke

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Je beweegt zo ook met de natuur mee, de natuur regelt meer voor je dan je zou denken. Het maakt het zo ook boeiender in de tuin.

      Verwijderen
  10. Hier ook eentje die alles gewoon laat vallen.
    Ideaal voor luie tuiniers en een zegen voor de bodem en alles wat leeft op en in die bodem.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Ben ook geen opruimer. Zowel buiten als binnen moet het niet te netjes zijn. En vooral in de tuin is dat weer werk gespaard.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Hoi Zem,

    ik vind dat best boeiend om te lezen van die strooisellaag. Ik was ook zo'n trut die alle snoeisel en oude bladeren van de varens etc op een geven moment in de gft-bak deed. Als ik dit zo dan lees dan laat ik alles lekker liggen (moest nog begonnen maar door de kou nog niet gedaan hihi.....). Ik ga het dus ook voortaan lekker laten liggen.
    Dank je voor deze geweldige tip.
    Hartelijke groetjes, Helma

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Helma, wat leuk dat ik je op andere gedachten heb gebracht.
      Je houdt zo meer tijd over om te genieten en met je camera bezig te zijn.

      Verwijderen
    2. Ik vind egt ook een heel geld idee Zem en ik heb nog niets opgeruimd hihi.... Ben benieuwd wat maar ik ben er nu ook van overtuigd dat sommige plantjes beter overleven :-)

      Verwijderen
  13. De afgelopen dagen heb ik de voederplek voor de vogels ontmanteld en de laatste restjes pinda's en vetbollen opgeruimd. Verder heb ik wat blad uit de vijver gevist. Veel meer hoeft er eerst nog niet in ons tuintje te gebeuren. De bladresten mogen nog rustig even tussen de planten blijven liggen. Eerst maar eens wat regen en hogere temperaturen, dan zien we daarna wel verder. maar spic & span zal ons tuintje nooit worden. :-)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Stiekem ben ik benieuwd wat er gaat opkomen onder die vogelvoederplaatsjes...

      Verwijderen
  14. Boeiend zoals jij het beschrijft. Hiervoor, bij twee buren zie ik tussen struikjes alleen maar zwarte tuinaarde. Een tuiniersbedrijf heeft alles opgeschoond :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Wat een onwijs leerzaam blog. Bij de hessenhof vondt ik toevallig een artikel over planten die tuinturf nodig hadden, waarin werd verteld dat het beter was gedroogd afgevallen blad te gebruiken om de grond te verbeteren. Ja en in vele tuinen zijn de planten en vogels niet meer belangrijk helaas. Ook buiten kunnen de bankstellen niet groot en mooi genoeg. Het rare is dat ik op dat soort plaatjes nooit mensen zie. Ik vraag me soms af wordt er wel geleefd. ben het helemaal met je eens ik voel me ook prettig met al mijn mooie herinneringen om mij heen. Dan maar geen designplaatjes maar belangrijkste is we voelen ons thuis tussen onze spulletjes.
    hartelijke groetjes Marijke

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. De Hessenhof gebruikt twee tot drie jaar oud verteerd blad dat ze daar zelf gecomposteerd hebben. Ik ga er dit jaar vast ook weer heen voor plantjes.
      Marijke: de komende dagen heerlijk weer voor de tuin!
      Hartelijke groet, Zem.

      Verwijderen