dinsdag 17 juni 2014

Het vrolijke weven van de tuingeranium.


De tuingeranium is een van mijn meest geliefde voorjaars- en zomerplanten. Gemakkelijk, mooi, speels, veel effect. Het lijkt wel of ze dit jaar mooier bloeien dan ooit.

De tuingeranium is geen familie van de plant, die in de volksmond "geranium" wordt genoemd. Dat is dié plant, die ze bedoelen als ze het hebben over "achter de geraniums zitten". Die laatste heet eigenlijk Pelargonium, afkomstig uit Zuid Afrika, en is niet winterhard.

De tuingeranium is een winterharde tuinplant, behoort tot de familie van de Ooievaarsbekken; die naam is afgeleid van de snavelachtige vruchten, die gevormd worden na de bloei.
Er zijn veel soorten mooie tuingeraniums, vroegbloeiende, doorbloeiende, hogere en lagere; veel mooie kleuren....het loont de moeite er wat op te goochelen en rond te neuzen bij een goed kweker.
De meeste geraniums stellen geen bijzondere eisen aan de grond, en groeien ook in halfschaduw.

Geranium sanguineum, fijn blad, laagblijvend 20cm
Geranium sanguineum, bloem
Geranium sanguineum var. striatum: laagblijvend, zeer mooi
Je kunt het hele jaar door bloeiende soorten hebben. Ze weven zich op vrolijke en natuurlijke wijze door je andere planten heen.

Geranium versicolor
Geranium versicolor wit
 Geranium versicolor
Geranium versicolor
en nog een Geranium versicolor
Ze zaaien zich uit en met wat geluk vind je nieuwe mengvariëteiten terug, die in je eigen tuin zijn ontstaan. Je kunt je voorstellen dat de drie Geranium versicolor hierboven gaan mengen en dat je zie je ook gebeuren.
Wanneer de bloei ten einde is, kun je de planten afknippen tot een paar cm boven de grond. Ze gaan dan een aantal weken later opnieuw bloeien.

11 opmerkingen:

 1. Dit is inderdaad een " must have plant" voor in je tuin, maakt eigenlijk niet uit welke soort, ze zijn allemaal mooi...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. 't zijn superplantjes, en ze weven zich overal zo lekker doorheen, ik koop er elke keer wel wat bij want lekker mixen met verschillende soorten is ook super mooi!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Geraniums zijn gewoon geweldige planten. Ik ben fan.
  Neen aan de pelargoniums ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ja Geraniums in de tuin zijn onmisbaar, van mei tot oktober heb je er wel in bloei en ze zijn allemaal even mooi. Hoewel er zitten flinke woekeraars tussen, zoals de Geranium phaeum. Deze zaait zich ook erg uit en in combinatie met de witte vorm krijg je dan weer allerlei andere kleurtjes. Eerlijk gezegd heb ik er na de bloei heel veel uitgetrokken anders groeien er alleen maar Geraniums in mijn tuin, ze nemen alles over.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Opmerkelijk is, dat de Phaeums bij mij sporadisch voorkomen, de witte is zelfs verdwenen.
   Wat bij de ene tuinier haast een plaag wordt, wil bij de ander maar niet gedijen: ik zou best wat meer van die vroegbloeiende, subtiele Phaeums willen hebben.
   Het zal wel aan de wat zure, arme grondsoort hier in de tuin liggen... daar hebben meer planten moeite mee, hoewel andere juist floreren.

   Verwijderen
 5. Jeetje Zem,
  je hebt nogal wat mooie verschillende van deze geraniums in je tuin staan!
  Ik fotografeer ze altijd als ik ze tegenkom op mijn wandelingen in de velden en het bos.
  Jij hebt ze gewoon in je tuintje staan :-)
  Heel fijn weekend.
  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Er zijn ook een aantal wilde soorten, die je buitenuit tegenkomt. En daar heb jij dus kennelijk al een leuke collectie van op je geheugenkaartjes staan...
   Die hierboven staan, zijn kweekvormen; maar de wilde soortjes koester ik ook in de tuin, als ze tenminste niet te opdringerig worden ;-)

   Verwijderen
 6. Ze brengen zeker kleur en fleur in de tuin. Nu begrijp ik ook hoe het komt dat wij ineens verschillende kleuren geraniums in de tuin hebben. :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Bedankt voor jullie bezoek, ik vond het gezellig.
  Ik heb je bij mijn te volgen Blogs gezet.
  Gr Jan Wilde een Tuin.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ben ook dol op geraniums en de surprises die ze meebrengen. Wel raar dat de Phaeums bij jullie niet willen. Wij hebben ook een soortgelijke grond en hier doen ze het wel goed. Te goed soms.

  BeantwoordenVerwijderen