dinsdag 10 juni 2014

Vier mooie sieruien.


Even een rondje langs vier mooie Alliums, die op het moment in de tuin bloeien.
De koningin onder de alliums is wat mij betreft de Allium christophii hierboven, ook wel sterrenlook genoemd. Een onwaarschijnlijk mooie en grote allium, haast metaalachtig lichtpaars van kleur. Ik had veel meer van deze soort, maar in één stuk van de tuin zijn ze volledig verdwenen. Het hieronder gefotografeerde groepje bloeit voor het tweede jaar. 

Allium christophii
Ik sta niet in voor het jaar erna. Ik heb besloten deze bollen gewoon jaarlijks aan te schaffen. Ze zijn te mooi om weg te laten. De uitgebloeide bloemschermen blijven nog lang aantrekkelijk. 
Meest uitgebloeid zijn nu de Nectaroscordum siculum subsp. bulgaricum ofwel bulgaarse sierui. Een mooie sierui, waarvan de uitgebloeide klokjesachtige bloemen zich als torentjes strekken waardoor ze nog lang leuk ogen.  
Nectaroscordum siculum subsp. bulgaricum
Ik schreef hier meer over deze sierui. De soort trekt bijen en hommels aan en zaait zich hier op de wat zuurdere grond goed uit.

Dat uitzaaien doet ook de grappige punker onder de sieruien Allium vineale hair, die ik ook eerder beschreef. Deze zaait zich ook uit, waarbij opvalt dat hij zich richting zon beweegt. Verreweg de meeste Alliums zijn zonaanbidders. 

Allium vineale hair
En tot slot laat ik het puinlook, de Allium karataviense, zien, een mooie, lage allium, die zelfs in het grind groeit. Eerdere exemplaren liepen langzaam terug. Deze bollen, die ik vorig jaar als overblijvertjes met korting in een gewoon tuincentrum kocht, doen het onwaarschijnlijk goed. Hopelijk zijn het blijvers.
Allium karataviense


Alliumsoorten zijn nog bij veel tuinliefhebbers onbekend. Ten onrechte, het zijn prachtige planten, waarvan je de bollen in het najaar planten moet. Ik zou ze niet meer willen missen.

22 opmerkingen:

 1. Mooie serie van deze fotogenieke insectenlokkers.
  Nu je er zo over begint ... Wij hadden ook altijd een paar alliums achter in de tuin staan, maar ze zijn me dit jaar nog niet opgevallen. Morgen eens kijken of ze zich hebben verstopt of dat ze weg zijn ...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Woelmuizen, gewone muizen, rot: soms heb je géén idee waardoor je bollen verdwijnen...

   Verwijderen
 2. Alliums zijn een schitterende aanvulling in de tuin en het mooie is dat je ze overal tussendoor kunt poten. Ik zou ze niet willen missen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. En elke nazomer weer je hebberigheid bedwingen als je de catalogi doorspit...

   Verwijderen
 3. Alliums zijn absoluut prachtige planten. 't Zal dit jaar de zowat laatste aanvulling zijn qua planten in de blauwe border

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat wordt in na nazomer een feest, als je de catalogi gaat bestuderen!

   Verwijderen
 4. Mooie planten die Alliums. De Allium vineale hair had ik enkele jaren geleden aangeplant. Het jaar erop was ie verdwenen, maar hij had zich blijkbaar goed uitgezaaid want dit jaar staan er een massa 'hairtjes'.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Erg leuk, ze beginnen inderdaad als minuscule "sprietjes".

   Verwijderen
 5. Prachtige exemplaren heb je daar! Ik ga volgend jaar ook weer voor de allium, prachtige bloemen. Helaas niet hagelbestendig ;)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Spijtig was dat voor je, met die hagel. Daar kan haast geen plant tegen. Volgend jaar beter!

   Verwijderen
 6. Ik heb vorig jaar ook wat alliums in de grond gestoken en nu kunnen we daar ook al van genieten, leuke bloemen!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dan wil je volgende jaren alleen maar meer soorten proberen...

   Verwijderen
 7. Hier lukt het niet zo best met sieruien, een jaar bloeien en dat nog wat loof en dan niks meer. Toch bewonder ik ze ook, ze zijn heel mooi. Menck heeft me ooit de A. Christophii aangeraden en nu ik hem hier weer zie krijg ik goesting om hem aan te kopen. Zo te lezen schaf je hem jaarlijks aan.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Helaas doen veel sieruien, waar ik veel van verwachtte, het niet. Dezelfde ervaring als bij jou. De A. Christophii hoort daarbij. De langdurige, mooie bloei maakt dat ik hem tóch (jaarlijks) wil blijven aanschaffen.

   Verwijderen
 8. Vorig jaar voor het eerst geplant, dit jaar terug uitgekomen. Maar ik zie dat die in het najaar ook heel veel zaad maken. Groeit daar iets uit, weet je dat soms?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Helaas bij mij niet. Ze verdwijnen zelfs op een aantal plaatsen: zie hierboven bij Ludo en mijn reactie.

   Verwijderen
 9. Het zijn inderdaad prachtige bollen. Ik ga proberen in het najaar een paar te kunnen planten.
  Heerlijke avond gewenst Zem.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het lijkt me een prachtige allium voor jouw tuin, Marijke.

   Verwijderen
 10. Ik vind ze ook zo mooi, heb jij de 'gewone witte' niet? die komt wel goed terug.
  Het is wel een nadeel van die bollen vind ik, dat ze zo ineens niet meer komen, ik vind het wel een goede tip van jou, om gewoon toch maar elk jaar nieuwe te planten..
  En ik heb ooit eens een witte "mount everest" geplant, die is 7 jaar niet te zien geweest, maar vorig jaar bloeide die ineens, heel groot zelfs, maar dit jaar weer niks...rare dingen die uienballen..
  En alleen dat loof..het kan zijn, dat we de uitgebloeide bol te lang laten staan, die is zo mooi...en dat vraagt natuurlijk erg veel van de bol, om dat zaad te fabriceren, en die raakt ietwat uitgeput denk ik, bij narcissen wordt ook de uitgebloeide bloem er af gehaald om uitputting van de bol te voorkomen...maar dat is bij die uien zo moeilijk gggrrrr

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Marian, ik ga dit najaar ook een sterke witte allium bestellen (stond al op mijn lijstje), bedoel je de Allium hollandicum?
   Het gekke is dat op een bepaalde plek de tegelijk aangeschafte christophii's verdwenen zijn en op een andere plek bloeien ze voor het tweede jaar...
   Maar jouw ervaring met zeven jaar onderduiken van de "mount everest" is wel heel vreemd...
   Tja, zaadvorming voorkomen door ze voortijdig af te plukken, nee, dat kan ik ook niet.

   Verwijderen
 11. Nooit geweten dat er zoveel alliums zijn!
  Ik ken alleen de allium giganteum en die vind ik al geweldig om te zien.
  Hier zie ik dat er nog veel meer soorten zijn en ik moet zeggen dat ik die
  bulgaarse sierui ook wel heel erg mooi vindt!
  Ben ik ff blij dat ik dit nu weet want dan kan ik daar ook eens naar uiktkijken :-)
  Hartelijke groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Helma, je zou verbaasd zijn als je een catalogus opslaat: tientallen soorten, de één nog spannender dan de ander. Kijk maar eens bij Peter C. Nijssen op de site.

   Verwijderen