zaterdag 21 juni 2014

Zonnewende: 21 juni.

 
Vandaag, 21 juni, is het de langste dag en de kortste nacht. Zonnewende: de eerste dag van de astronomische zomer.

Mooie zomerweken, daar hopen we op.
Lange, zwoele avonden, zodat we buiten kunnen zitten. En we de gierzwaluwen hoog in de lucht zien vliegen met hun karakteristieke geluid.
En later in de schemering zoef heen, zoef terug gaan de vleermuizen: zó bijzonder, ik vraag me altijd af waar ze hier verstopt zitten overdag.

De nachten zijn de komende weken ook nauwelijks écht donker, ook in onze streken kun je dat goed merken.16 opmerkingen:

 1. Ja heerlijk die lange zomeravonden en dan die vleermuizen. Ze zitten hier ook maar zie ze alleen in het donker heen en weer schieten. Wij gooiden vroeger wel eens keitjes in de lucht daar doken ze dan op af.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Je foto's hebben een sprookjesachtige sfeer Zem. Zo mooi! Laten we hopen dat we een prachtige zomer gaan krijgen.
  Fijne zondag gewenst.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Voorlopig is het hier in het noorden wat te koud en te bewolkt. Ideaal tuinwerk-weer dus ;-)

   Verwijderen
 3. Ik teken ook voor een prachtige zomer, maar wil nu eerst eens een flinke regenperiode. 't Wordt hier namelijk behoorlijk droog.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De buitjes, die zo nu en dan hier vallen, zal ik doorsturen.

   Verwijderen
 4. sfeervolle foto's Zem; wat mooie weer betreft volg ik fruitberg: het wordt hier kurkdroog. Gisteren nog een boom geplant (container) en het was allemaal stof wat ik naar boven spitte. Gelukkig heb ik een composthoop om de grond te mengen. grts

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De regen is meer noordelijk gevallen, gisteren op tuinentocht in Groningen toch nog flink regen in de ochtend én lage temperaturen. Hopelijk voor jullie vanaf het eind van de week wat regen én wat hogere temperaturen.

   Verwijderen
 5. Je hebt de zonnewende op een bijzondere manier in beeld gebracht, mooi en sfeervol.
  Heet hoeft de zomer voor mij niet te worden, maar de laatste week is het toch wat aan de frisse kant. Ik teken voor maximumtemperaturen van 20-23 graden, daarbij niet teveel wind, dan kan het 's avonds ook nog goed toeven zijn in de tuin..

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat zijn voor mij ook de meest behaaglijke temperaturen, maar mijn echtgenoot gaat pas boven de 25 graden van zomer spreken ;-)

   Verwijderen
 6. Als ik met Ludo en Fruitberg samen doe wordt het misschien wat.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Vandaag hier in het noorden een aantal uren flink regen; ik slaag er nog niet in dat regengebied naar het zuiden te duwen...

   Verwijderen
  2. Een klein duwtje nog. De eerste druppels zijn er al.

   Verwijderen
 7. We hebben inderdaad de langste dag nu alweer gehad. Niet dat ik er veel erg in had want de laatste tijd heb ik alleen maar hele lange dagen hihi... grapje hoor die opmerking.
  Maar ik hoop ook op een paar mooie weken al is dat nu helaas nog ver te zoeken. Je 2e foto heeft iets mysterieus en die vind ik echt onwijs mooi!
  Hartelijke groetjes.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. De woorden mysterieus en sprookjesachtig zijn reeds gevallen, dus ik kan alleen maar beamen. En over vleermuisjes gesproken, toevallig deze morgen een dood vleermuisje in een bloempot gevonden.

  BeantwoordenVerwijderen