dinsdag 3 juni 2014

Maandelijks hetzelfde kleine stukje tuin gespot: juni.


Maandelijks wordt hetzelfde kleine stukje tuin gespot.
Het verschil met mei is best groot. De planten zijn tot volle wasdom gekomen. De geelbloeiende wolfsmelk is op de terugtocht, de knoppen van de Papaver oriëntale komen geleidelijk allemaal in bloei, helaas houdt een bloem het slechts een paar dagen uit. De grote geraniumpol linksboven is in volle bloei. Het is een mooie soort, vermoedelijk een Geranium versicolor. Ik weet niet eens of hij zich hier heeft uitgezaaid, of dat ik hem zelf heb neergezet. 

Geranium versicolor
Hetzelfde geldt voor de mooie witrose Geranium sanguineum, een zeer dankbare, lage geranium, die rijk bloeit. 

Geranium sanguineum
Ook de siergrassen zijn mooi uitgegroeid met bloeiaartjes.
Waarschijnlijk is dit hoekje in deze weken wel haast op zijn mooist. Daarom nog een foto van hetzelfde stukje vanaf de zijkant. De torentjes boven en links van het midden zijn de knopjes van de Allium hair.


scheef muisjesperspectief
De groene weelde en uitbundige bloei van de junimaand is altijd weer schitterend en een bron van genoegen. Die weelde is dit jaar eerder dan in andere jaren overrompelend. Het groen wordt je haast de baas en dat hoort ook zo in de weken voor de langste dag. Steeds is het nodig wéér de paadjes open te knippen. De tuin neemt alle open plekjes in dreigt mij haast buiten te sluiten; de tuin heeft genoeg aan zichzelf.
Het is het moment waarop ik wel eens denk: kan ik dit nog wel de baas. Ik ken dit gevoel inmiddels en ik weet dat die enorme groene groeispurt de volgende maand al weer afneemt.

Meer kleine plekjes gespot zie je regelmatig bij de Fruitberg, de Biodiverse en de Zandeik.


8 opmerkingen:

 1. Dat is inderdaad flink veranderd op een maand tijd... en ziet er erg goed uit

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mooi, Zem! Zo te zien was het met de nodige warmte en regen duidelijk een groeizame maand.
  Ik heb hier zowel in de natuur als in ons tuintje de laatste weken diverse bloemen en planten gezien, die normaal gesproken in de loop van juni op hun mooist zijn, maar die nu al zijn uitgebloeid.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dat stukje tuin is nu toch mooi geworden, juni is echt genieten en alles is dit jaar ook nog iets vroeger. Heb naast mijn tuin de laatste tijd ook heel veel andere dingen te doen en inderdaad krijg ik ook steeds meer het gevoel van: "Help, de tuin wordt me de baas", maar je hebt gelijk als het éénmaal juli is, wordt het weer gemakkelijker. En keurig hoeft het ook niet te zijn, als ik het maar een beetje in de hand kan houden.
  Dat scheve muisjesperspectief is grappig gedaan.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Die Geranium sanguineum is een van mijn favoriete geraniums. Het scheef muisjesperspectief is heel knap.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Het verschil met mei is inderdaad heel goed te zien en leuk dat je het linkje er even bij zet.
  Wat ik ook echt heel mooi vind zijn je Geranium versicolor. Wat een beauty zeg! Kan je die gewoon bij een tuincentrum kopen? Ik vind hem werkelijk schitterend!

  Hartelijke groet, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Die fijngeaderde geraniums kun je wel eens tegenkomen bij gewone tuincentra. Maar goochelen op de soort Geranium versicolor levert misschien een treffer op bij en kweker bij jou in de buurt. Hij zaait zich met geluk ook nog uit.

   Verwijderen
  2. Sterker nog.... gisteren bij een kennis Biddinghuizen geweest. Waren daar al een jaar niet meer geweest dus moesten hoognodig even bijbeppen en wat denk je!!! Staat daar zo'n geranium. Ik mocht er eentje meenemen maar ben deze helaas vergeten. Wel een paar mooie foto's ervan gemaakt :-)

   Verwijderen