zaterdag 18 mei 2019

Mijn favoriete sieruien half mei.Al jaren heb ik een zwak voor alliums (sieruien).
Als ik in mijn doos met zakjes van ooit aangeschafte alliums kijk, schrik ik wel als ik moet constateren hoeveel soorten na een paar jaar al zijn verdwenen. Hoe goed ik ze ook probeerde uit te zoeken op hun geschiktheid voor een bepaalde standplaats en bezonning.

Een van de soorten, die zich al jaren handhaaft is de bulgaarse ui (Allium bulgaricum) die de laatste jaren in de catalogi staat onder de naam Nectaroscordum siculum subsp bulgaricum).
Deze zaait zich zelfs uit.
Daarom durfde ik het eindelijk aan om afgelopen herfst een dure Armeense variëteit te bestellen, de Nectaroscordum tripedale (synoniem Allium tripedale). Deze is groter, steviger en heeft dieper roze gekleurde klokjes met overvloedig nectar. (zie ook eerste foto bovenaan)
De plant stelt me niet teleur, het is een echte blikvanger, vooral ook door de spectaculaire manier, waarop de bloem als het ware uit de windselen komt:


Ik hoop dat deze soort éven blijvend blijkt te zijn als de bescheidener bulgaarse ui, die ook heel mooi is:
Al jarenlang komt de groep Allium ”purple sensation” terug, deze sierui verdraagt iets schaduw:


Dit kleine lage alliumpje verscheen ineens weer, nadat ik het betreffende plekje had ontdaan van al te overdadig siergras, de naam kon ik niet meer achterhalen:


En dan heb ik een veldje van de zelfs licht woekerende Allium triquetrum:


Hieronder het totaalplaatje: rechtsonder de Allium triquetrum tussen de bloempjes van het lieve vrouwen bedstro, rechts van het midden bovenaan de  Nectaroscordum tripedale en een golf van oranje schijnpapaver.Aan de zuidkant in het zandige grind komt elk jaar weer de puinallium terug (Allium karataviense):  


Later in het jaar komen nog meer alliums tot bloei, het is leuk om ook wat later bloeiende soorten te hebben. Daar kom ik nog op terug.

20 opmerkingen:

 1. Dag Zem,
  Om te beginnen bedankt voor je melding m.b.t. de verdwenen reacties. Ze waren helaas in de spambox terechtgekomen. Zoals je zelf al concludeerde, heeft het mogelijk met de browser te maken. Ik zal zekerheidshalve weer wat vaker in de spambox kijken. Maar schroom niet om het zo nodig nogmaals te melden, want het is niet de bedoeling dat reacties ongezien verdwijnen.

  Je overzichtsfoto laat mooie de kleurenpracht van je tuin zien. Verschillende van die sieruien zijn erg mooi en fotogeniek. Net als bij de waterviolier schuilt de grootste schoonheid vaak in de kleinste details. Wat dat betreft vind ik je zevende foto toch wel een hoogtepuntje.

  Goed weekend verder, geniet nog maar even van de tijdelijke warmte in de tuin.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het is vaak zo dat we bij planten veel details missen. Een uitvergrote foto ervan op het scherm doet je soms verbazen.
   Ik zal voorlopig je blog maar vanuit Firefox bezoeken ;-)

   Verwijderen
 2. Wat een heerlijke foto's weer Zem.De Sierui is echt prachtig .Soms vind ik het weleens jammer dat mijn tuintje zo klein is als ik al dat moois zie zoals bij jou .Ik vind de Oranje schijnpapaver ook zo leuk .Ooit heb ik de plantjes die opeens verschenen weggehaald ,nu mogen ze lekker blijven want ik word er gewoon blij van !
  Lieve groetjes Elisabeth

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De schijnpapaver met zijn vrolijke kleur geeft nu een feestgevoel in de tuin. Wat leuk dat jij er ook zo van genieten kan.

   Verwijderen
 3. Wat voor grond hebben jullie, bij mij willen de Alliums niet zo goed (Veen/Zand)
  Er is er 1 die het wel heel goed doet bij mij, Allium sativum var ophioscorodon.
  De Nederlandse naam Esculaap-ui ,als je hem wil hebben, kom ze maar halen.
  Gr Jan(Wilde een Tuin)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Jan, ook wij zitten op veen. En de Esculaapui doet het hier ook heel goed, maar de gekrulde knoppen heb ik nu nog niet gezien.
   Ik denk dat ons beider grondsoort de reden is dat de meeste Alliums het niet zo lang uithouden. Maar wel bedankt voor je aanbod!
   Hartelijke groeten van Zem.

   Verwijderen
 4. Ik heb me net zelf ook enkele uien besteld voor volgend jaar. Serie mooie foto's van jouw planten, alsook dat overzichtje.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Nectaroscordums (Nectaroscordi?) zijn mijn absolute sieruienfavorieten. De Tripedale is werkelijk een prachtexemplaar.
  Van Alliums vind ik de bloemen doorgaans mooi maar het blad valt meestal tegen. Ik knip het weg zodat alleen de bloem op steel overblijft. Dergelijke ingreep wordt goed verdragen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Van harte hoop ik, dat de Tripedale hier een blijvertje is!
   Het blad van de alliums wordt vaak snel geel, het valt minder op als er andere beplanting omheen staat.

   Verwijderen
 6. Goedemorgen Zem,
  Heerlijk om al die prachtige Alliums te zien. Ieder voorjaar denk ik, nu ga ik ze bestellen en toch vergeet ik dat weer. lol. En nu geniet ik gewoon mee met jou prachtige beelden. Zoveel waarschuwingen voor mogelijke wateroverlast maar in Zeewolde maar een paar spatjes gevallen helaas!
  Heerlijke geniet dag gewenst.
  Hartelijke groetjes Marijke

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De regen was weer zeer plaatselijk. Hier ook niet, Marijke.
   Mijn nieuwe aanplant had wel flink wat nattigheid willen hebben, nu geeft ik zelf wekelijks maar een flinke plens.

   Verwijderen
 7. Spring is a beautiful season.
  Wonderful flowers and great photos.
  Greetings
  Maria
  Divagar Sobre Tudo um Pouco

  BeantwoordenVerwijderen
 8. I was surprised ... after seeing the details of the series of photos above, it turns out ... the species of onion is very beautiful.

  Planted in a nice home garden as well as ornamental plants ...

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hoi Zem,
  die (Allium bulgaricum) vind ik echt prachtig om te zien. Mooie bloemetjes en ook nog eens behoorlijk sterk voor in de tuin. Wat geweldig dat jij zoveel alliums hebt! Heerlijke tuin heb je er ook voor en het zijn ook nog eens natuurlijke juwelen voor je tuin. Mijn complimenten voor deze prachtige sieruien.
  Liefs, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Er zijn inmiddels weer mooie alliums tot bloei gekomen hier, ik kan er echt van genieten. Fijn dat jij ze ook zo mooi vindt!

   Verwijderen
  2. Ik heb ze altijd al mooi gevonden :-)

   Verwijderen
 10. Mooie collectie alliums heb je...maar ook mijn constatering is, dat het niet zulke 'blijvers' zijn, Behalve de 'Millenium" en de purple sensation..nog een witte..kan zo snel niet op de naam komen . Heb er ook ooit veel geplant, maar telkens maar een paar jaar en weg zijn ze. Ik ben bang dat de woelmuizen ze erg lekker vinden..

  BeantwoordenVerwijderen