woensdag 10 mei 2023

Leve speenkruid, daslook, hondstand en driekantig look!


Het lieflijke speenkruid, zo verguisd in vele tuinen, is de eerste groene bodembedekker in het vroege voorjaar en als het bloeit: één vrolijk geel veldje. Als je tenminste in staat bent er een tapijtje van te laten ontstaan. “Het woekert en verstikt al mijn planten” hoor ik vaak. Tja, ik kan dat niet onderschrijven. 

De bovenste foto is van 21 april

Vanaf eind maart tot eind mei bedekken de kleine blaadjes alle dorre plantenresten van het vorige seizoen. Na een week of wat sterft het bovengrondse blad af en een korte tijd is het veldje op sommige plekken weer bruin. Maar, intussen zijn de vaste planten, die er ook staan, al flink aan de groei en zie je dat dorre speenkruidblad niet meer. De kleine, speenvormige knolletjes rusten in de grond tot het volgende voorjaar. Ik zal na een maand nog eens foto’s plaatsen om dit te illustreren.


Naast het speenkruid ben ik ook blij met mijn vierkante meter daslook (zie hierboven, linksvoor op de foto op 10 mei). Daslook is vroeg groen en nu in bloei met witte bloempjes. Ook hiervan verdwijnt het blad na de bloei, en slapen de bolletjes tot het volgende vroege voorjaar. Daslook is wel aanzienlijk bescheidener in het voortplanten.
Zo ook de hondstand (Erythronium Pagoda) met de prachtige lichtgele bloemen (dit is naar mijn ervaring de sterkste soort) is al weer uitgebloeid en zal het blad langzaam verliezen. De bolletjes – lijkend op een hondentand, leven door in de grond. Deze “woekert” niet.

Ook de Boshyacint (Hyacinthoides non scripta), de zeldzame wilde soort en de Spaanse hyacint (Hyacinthoides hispanica) alsmede de kruisingen van beiden zijn mooie bolgewassen, waar je niet genoeg van kunt hebben. Zo’n veldje met de blauwe bloemen is van een grote schoonheid. Volgens mij heb ik alle drie soorten in de tuin.Hierboven moet de Hispanica zijn.

Veel interessante en nuttige info hierover vind je bij de zeer instructieve blogpost van Anne Tanne.

Ook hier spreken mensen van woekeren. Ik kan dat niet begrijpen.

Ook deze bolletjes slapen zonder blad ondergronds.


Tot slot een laatste – ook weer bij sommigen controversiële soort – het driekantig look, Allium triquetrum (zie hierboven). Ook hier krijg je na jaren een veldje met mooie witte bloempjes in mei. Het blad komt al heel heel vroeg in het voorjaar en is wat vorstgevoelig, de plant moet zich hier zelf maar redden. Dit jaar bloeit hij prachtig. Ook hier weer verdwijnend blad na de bloei.
Overigens: wat hebben we een weelderig voorjaar. Voor het eerst na drie jaar hebben we weer een nat voorjaar, een zegen voor onze planten. Ik was vergeten hoe een echt overweldigend groen voorjaar eruit zag. Elke dag is het genieten.

Het was de afgelopen jaren meer overleven dan lekker doorgroeien voor heel veel planten, iedereen heeft dat in de tuin waargenomen.

Het natte voorjaar is helaas ook aan de koele kant. De zon maakt ook bepaald geen overuren.

Klagen zullen we niet, het groen leeft op.

8 opmerkingen:

 1. Hier 'woekert' daslook meer dan speenkruid. Zalig vind ik dat! Genoeg om pesto te maken en planten uit te delen aan vrienden. Als ik vaste planten verzet, kom ik wel eens de knolletjes van het speenkruid tegen. Dan moet ik steeds lachen. Ik hoorde eens een toffe naam voor het plantje: 'katteklootjes'. Daar lijken de knolletjes wel wat op he? Look zonder look en Witte Dovenetel groeit hier ook zeer weelderig. Prachtig toch he, zo'n groen voorjaar?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, de "volks"namen van speenkruid zijn zonder meer komisch: kattenklootjes, haneklootjes (Drents).
   Volgens mij lijken het meer muizenklootjes, maar ik ben niet deskundig in dezen.
   Hier ook overvloed van look-zonder-look (waar blijft het oranjetipje?) en veel (gele ) dovenetel, wat een heerlijk voorjaar!

   Verwijderen
 2. Je tuin ziet er weer lekker kleurig en fleurig uit tussen al het frisse groen. De zachte winter en natte winter en het al niet minder natte voorjaar doen tuin en natuur goed momenteel.
  Hondstand kende ik nog niet, maar wat een mooie bloem is dat.
  Welke soort het is weet ik niet, maar ons voortuintje staat van links tot rechts en van voor tot achter vol boshyacinten.
  Prettige dag.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Van zulke foto's word je toch blij! Prachtige planten allemaal, en bij mij ook heel welkom! Ik heb ze allemaal, maar pas kortgeleden de Driekantige look van iemand gekregen. Wat een beauty met dat groene streepje!
  Groet,
  Angelika

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Angelika, je zult gaan genieten van het Driekantig look; het zal in jouw tuin nu ook een feest zijn!

   Verwijderen
 4. Ik las over de hondstand dacht: zou die echt woekeren bij Zem? Wat is dat een mooi ding. Ik koop elk jaar 5 bolletjes erbij. Of 10! Het is idd genieten nu er zoveel water valt. Alles groeit de pan uit! Heerlijk!!! Groetjes Hetty

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hondstand blijft keurig op zijn plaats bij mij, die bloemen zijn zo mooi. Je zult niet teleurgesteld zijn. Elk jaar worden ze sterker en mooier.

   Verwijderen