donderdag 10 januari 2013

Groene minibiotoopjes in huis: aquascaping.


Vormgeving met planten op kleine schaal is leuk voor mensen met géén of een kleine tuin, én voor hen die het gewoon niet kunnen laten.
Laatst besprak ik op deze blog het maken van kleine plantenminibiotoopjes in schalen en flessen. Een verslavende bezigheid.
Niet minder leuk is het vormgeven van kleine onderwaterbiotoopjes. Velen hebben vroeger een aquarium gehad. Ik ook. Maar ik wist niet dat in deze wereld ook nieuwe ontwikkelingen hebben plaatsgevonden.
Dat is de wereld van de z.g. nano-aquariums.

                                           
Dat zijn kleine ( vanaf zo'n 25 x 25 x 30cm) bakjes - zoals de mijne hierboven - met een uitgekiende en gebruiksvriendelijke techniek (filtertje en verlichting, ev. verwarming) waarin men een schitterend vormgegeven mini-onderwaterlandschapje gaat creëren. Dit noemt men aquascaping en dat kan natuurlijk ook op veel grotere schaal.
De laatste tien jaar is Aquascape een hele beweging geworden. Dé man op dit gebied is een Japanse fotograaf, Takashi Amano, die werkelijk adembebemende onderwaterlandschappen creëert. Hij let op de compositie van ondergrond, stenen en kienhout en zet daarbij betrekkelijk weinig soorten waterplanten. Zijn aquariums stralen op een Zen-achtige manier rust uit. De visjes, die hij toepast,  passen perfect in dit geheel.
In zijn bakken gebruikt hij als algenbestrijders dwerggarnaaltjes en sierslakjes.
Dwerggarnalen? Ik had er nog nooit van gehoord.

Hoe kwam ik hiermee in aanraking? Door mijn kleinzoon van zes, die ineens gegrepen werd door het fenomeen aquarium. Met zijn moeder, onze dochter, ging hij naar de dierenwinkel. Bij onze dochter werd toen ook een oude aquariumliefde geactiveerd en zo kwamen er daar twee aquaria.
Ikzelf heb de aanvechting om ook weer een bakje op te starten nog twee maanden tegen weten te houden. Maar, toen mijn dochter mij attent maakte op aquascape, zen-aquaria en Amano werd ik helemaal enthousiast.

Ik ben begonnen met twee betrekkelijk kleine bakken: 25 x 25 x 30 cm - bovenste twee foto's -  en 42 x 25 x 22,5 cm zie hieronder - , beiden bakjes met een perfecte techniek. 


Ik heb me uitvoerig ingelezen in de materie, want het opzetten van zo'n onderwaterwereldje is wel aan regels gebonden om kans van slagen te hebben.
Ik zocht online waterplantjes uit, die geen extreme eisen stelden qua lichtbehoefte en temperatuur. En na het inrichten moet je het aquarium zo'n 4 weken goed laten indraaien zonder levende diertjes. Veel goede tips zijn te krijgen via de forums op dit gebied op internet. In principe kost het onderhoud van een klein aquarium zo'n half uur per week: één derde water verversen en binnenruitjes poetsen.
Het kleinste aquarium draait nu twee maanden. Er zitten 10 “white pearl” garnaaltjes in - tweede foto hieronder - en twee appelslakjes, een tropisch slakje met wonderbaarlijk sierlijk dansende voelsprieten. 


Sommige visjes knabbelen graag daaraan, dus zulke slakjespesters moet je natuurlijk niet nemen. Het observeren van deze slakjes laat je steeds mee bewondering krijgen voor het fenomeen slak. Geregeld zit ik met de loupe naar deze beestjes te turen. En die garnaaltjes – de jongsten zijn niet groter dan een flinke mug – die ik eerst maar oninteressant vond, blijken ook grappige individu'tjes te zijn, die onderling een leuke interactie vertonen.


Ook hier heb ik mij beperkt tot één van de makkelijkste soorten. In het grotere bakje gaan daarom binnenkort rode vuurgarnaaltjes komen.
Er zijn tegenwoordig ook nieuwe soorten hele kleine visjes, variërend tussen de anderhalve tot 3 cm. Een goede keuze maken is hier moeilijker. Ik ben hierin wat terughoudend. Die kleintjes stellen toch wel zo hun eisen, het water moet soms net wat zuurder, of juist wat kalkrijker dan je hebt. Of ze gedijen toch écht met wat meer zwemruimte, en in een ander geval eten ze je jonge garnaaltjes op of ze pesten je slakjes. Tja, zo valt er veel uit te zoeken op de lange winteravonden...

Maar wat een genoegen om geregeld even in de makkelijke stoel bij het aquarium neer te strijken om in het groene miniwereldje te turen. Ik zit zowaar eens langer gewoon rustig op een stoel!
En wat een feest voor kinderen, én leerzaam, om samen met vader of moeder samen zo'n bakje te onderhouden.

16 opmerkingen:

 1. Aquascaping en nano-aquariums, daar had ik dus nog nooit van gehoord, weer iets geleerd en ga er eens verder naar vragen. Leuk dit te lezen, heb zelf inmiddels 25 jr. geleden, bij een sierviskwekerij gewoond. M'n jongste dochter is nu eigenaar van het bedrijf, dus aquaria zie ik nog regelmatig genoeg, het blijft fascinerend die onderwaterwereld en het is inderdaad zo rustgevend.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Spannend, een dochter te hebben, die professioneel in de visjes zit! Je snapt mijn fascinatie dus helemaal...

   Verwijderen
 2. Wat leuk zo'n mini-aquarium! (Tja, mijn vader had ook altijd een aquarium, wat heb ik daar wat uurtjes naar gestaard zeg)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Helemaal begrijp ik het niet, maar je blijft gewoon staren naar zo'n klein groen wereldje.

   Verwijderen
 3. Ik heb jaren een grote aquascape-aquarium gehad, maar ben ermee gestopt omdat het teveel energie verbruikte. 3-4 kWat per dag, en daarboven nog eens 400 liter stadswater per week. Ik wou mijn voetafdruk wat verkleinen. Zo'n klein bakje is vanuit dat standpunt geen probleem, daarom heb ik nog een nano-bakje opgestart, maar toen ik in Parijs begon te werken had ik er geen tijd meer voor...

  Het eerste bakje ziet er al erg goed uit. Succes ermee!!!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ah, een deskundige op dit gebied. 400 liter, dan heb je natuurlijk écht een biotoop. Dan ben ik nog niks met mijn circa 20 litertjes.
   Ooit zal het virus wel weer eens bij je toeslaan...

   Verwijderen
 4. "Zen-nano-aquariums-aquascaping"! Na het "Tuinstruinen" van Menck leer ik hier echt wat bij vandaag!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Er is zoveel moois en de naamgeving mag er ook zijn ;-) We komen gewoon tijd van leven te kort en dan zijn we ook nog aan het slow-downen...

   Verwijderen
 5. Heerlijk vind ik die onderwaterbiotoopjes. Vroeger was ik een rasechte aquariaan. Mijn woonkamer werd jarenlang ingepalmd door een plantenbak van 1,70 meter waartussen slechts een handvol vissen een immense speelruimte had.
  Maar het is zoals Supermasj schrijft: de elektriciteitskosten liepen hoog op en na verloop van tijd verwaterde (haha) het reguliere onderhoud. Adieu aquarium, dus. Maar in mijn hart is de liefde voor de aquaristiek immer gebleven.
  Prachtig gedaan, Zem!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het mooist in zo'n grote bak vind ik een school zich rustig voortbewegende visjes... schitterend.
   Maar, wie weet Menck, ooit ga je wel weer overstag.

   Verwijderen
 6. O wat is dat mooi! Ik vond visjes kijken in een aquarium leuk maar dit is veel boeiender, een onderwaterwereldje in een tuintje in een aquarium, en dat appelslakje, ziet er zo aaibaar uit. Ik kan me voorstellen dat je graag in je makkelijk stoel gaat zitten genieten van dat wonderbaarlijk onderwaterleven.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je hebt het al wel behoorlijk druk, maar misschien zo'n klein bakje op een uitgekiende plek on je woonkamer ;-)

   Verwijderen
 7. Leuk om zo'n nieuwe hobby te ontdekken en verder te ontwikkelen. Veel plezier ermee de komende tijd.
  Zelf houd ik het toch maar gewoon bij de vijver in ons tuintje ... :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wij hebben in de tuin ook een kleine vijver, daar is ook altijd zó veel aan te beleven.

   Verwijderen
 8. Ik had je vorige postjes over het binnen tuinieren met mosjes en een tijdje terug ok gelezen, dus ik dacht in eerste instantie dat het een vervolg was...
  Nee, een compleet nieuw iets voor mij...lijkt me geweldig om te doen en naar te kijken....
  Maar ik begin er dus maar niet aan....ik leg dat vergrootglas nooit meer weg denk ik...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, zoiets kan je wel behoorlijk in beslag nemen, dat turen in zo'n bakje.

   Verwijderen